Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke: Kritiken mot vårt utsläppsförslag är pinsam

Alice Bah Kuhnke är MP:s toppkandidat till EU-parlamentet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vissa har kritiserat vårt förslag eftersom de menar att det redan finns tvingande utsläppsmål i EU. Det stämmer, men enbart mål är inte tillräckligt. 

Det som måste till är en utsläppsbudget som sätter en maxgräns för utsläppen – år för år. På så sätt får vi samma ordning och reda i klimatpolitiken som i ekonomin, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EU-VALET. De ungdomar som just nu strejkar runt om i världen har rätt. Vår generation har svikit dem. Trots att forskarna känt till allvaret i klimatfrågan i nästan 30 år har utsläppen ökat med över 60 procent sedan dess. Det är dags för politiker att börjar fatta de beslut som vetenskapen kräver. Miljöpartiet går till val på att införa en tvingande och vetenskapligt grundad utsläppsbudget. Det måste bli samma ordning och reda i klimatpolitiken som i ekonomin.

Utsläppsmål inte tillräckliga 

Vissa har kritiserat vårt förslag eftersom de menar att det redan finns utsläppsmål i EU. Problemet är att de utsläppsmål som finns baseras på vad politiker mäktar med att förhandla fram och inte vad vetenskapen kräver. Vi vet att detta inte räcker på långa vägar. 

Eftersom koldioxid stannar länge i atmosfären räcker det inte att ha utsläppsmål. Vi har bara en viss mängd koldioxid kvar att släppa ut för att nå Parisavtalet. Det finns en risk att vi spenderar hela denna mängd – vår utsläppsbudget – redan de kommande 10 åren. Då spelar utsläppsmålet till exempelvis 2030 ingen roll. 

Utsläppen måste minska med 10–15 procent

Utmaningen är enorm. När Uppsala universitet tog fram en utsläppsbudget för ett antal svenska kommuner fann man att utsläppen måste minska med 16 procent per år. Liknande siffror på 10-15 procent gäller troligen för EU. Men om vi inte gör något nu krymper budgeten ytterligare. Då väntar ännu större utsläppsminskningar längre fram.

I EU-parlamentet har vi gröna därför drivit fram att utsläppsbudgetar ska bli ett sätt att analysera utsläppen. Nästa steg är att de blir bindande lagstiftning. De lagar som redan finns på området – EU:s utsläppshandel och ansvarsfördelningen – bör då anpassas till utsläppsbudgeten. Vi tycker det är sorgligt att våra kritiker tycker att de utsläppsmål som redan finns räcker.  Det vore som att Sverige skulle strunta i att ha en budget för våra statsfinanser.

Med en utsläppsbudget kan politikerna granskas

Vårt förslag skulle ha stora fördelar. Klimatpolitiken framstår ofta som diffus och svår att utvärdera. Med en koldioxidbudget skulle det bli lättare för väljare och journalister att granska om Europas regeringar minskar utsläppen i den takt som krävs. Det måste bli tydligt för väljarna när klimatpolitiken är otillräcklig, precis som när en stat har budgetunderskott. 

Utsläppsbudgetar sammanför politik och forskning. Vår reform skulle göra att politiken håller för en vetenskaplig granskning. På samma sätt som ekonomer är nödvändiga för att utforma finanspolitiken behöver klimatforskare sitta med vid bordet när vi beslutar om klimatet.

Straffa länder som syndar

Den tvingande och vetenskapligt grundade utsläppsbudget vi föreslår kompletterar nuvarande lagstiftning på två viktiga punkter:

Budgeten ska grundas på vad klimatforskningen kräver, inte på vad Europas politiker tycker känns tillräckligt. Just nu är målen för lågt satta och kommer troligen inte nå Parisavtalets tvågradersmål. 

Det ska vara lätt att straffa länder som överskrider utsläppsbudgeten. Idag finns för många kryphål som gör det svårt för kommissionen att utkräva ansvar. Detta måste bli enklare. 

Vårt förslag bygger på FN:s klimatpanels modeller och finns redan i flera svenska kommuner och i Storbritannien. De finns dock ännu inga bindande utsläppsbudgetar i EU. Det är lätt att se varför vissa ser det som ett hot att se utsläppen som en begränsad resurs. Men utan en utsläppsbudget går klimatet snart i bankrutt. 


Av Alice Bah Kuhnke

Riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet (MP)