Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bah Kuhnke: Jag kräver en metoo-lag i hela EU

Kvinnor berättar om hur sexuella övergrepp är ett stort problem även i Europas högsta beslutande församlingar, skriver Alice Bah Kuhnke. På bilden EU-parlamentet i Bryssel.
Foto: LISA MATTISSON EXP
Alice Bah Kuhnke är toppkandidat för MP i valet till EU-parlamentet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jag förväntar mig att vissa politiker kommer skrocka och kalla det ”nationella angelägenheter”, men det stämmer inte. Mäns sexuella våld över kvinnor är en strukturell förödande kraft som genomsyrar alla branscher, samhällsklasser och delar av världen, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | METOO. Lokalvårdare, kulturarbetare, studenter, jurister, politiker, ingenjörer, poliser, listan kan göras lång. Under hösten 2017 bröts tystnadskulturen i Sverige, av tiotusentals kvinnor från samhällets alla hörn som vågade stå upp och berätta om det sexuella våld och de trakasserier de blivit utsatta för på sina arbetsplatser och i sina skolor.   

Den globala #metoo-rörelsen har visat att det inte handlar om enskilda fall av onda män på enskilda arbetsplatser som har en speciellt dålig arbetskultur. Mäns sexuella våld och maktmissbruk över kvinnor är en strukturell förödande kraft som genomsyrar alla branscher, samhällsklasser och delar av världen, även EU. 

Praktikant berättar om våldtäkt

”Han släppte av den andra praktikanten först och så fort vi var själva i bilen la ha handen på mitt lår och kysste mig. Han sa att vi borde gå hem till mig så ingen ser oss. Jag minns att jag kände skam. När vi kom in våldtog han mig. Att säga nej var inget alternativ” (källa: metooep.com)

Detta är ett vittnesmål från en av många unga praktikanter i parlamentet, och hon är inte ensam. Problemet finns även i EU:s institutioner och ska bekämpas också där.

Än så länge har inte en enda konservativ parlamentariker velat ställa sig bakom #metooep:s upprop. Detta gäller tyvärr även våra svenska parlamentariker från M, KD och SD.

För ett par veckor sedan träffade jag kvinnorna som startade Europaparlamentets Metooupprop, #metooep. De berättade om hur sexuella trakasserier och sexuella övergrepp är ett stort problem även i Europas högsta beslutande församlingar och att oroväckande få politiker har varit intresserade av att gå ihop och arbeta för att detta ska förändras. 

Svalt intresse hos de konservativa

De har erbjudit utbildning för alla EU-parlamentariker om hur man kan motverka sexuella trakasserier, men nästan inga av de folkvalda 751 parlamentarikerna har velat delta och än så länge har inte en enda konservativ parlamentariker velat ställa sig bakom #metooep:s upprop. Detta gäller tyvärr även våra svenska parlamentariker från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Väljarna förtjänar bättre från sina folkvalda politiker.

Jag kommer att kämpa för att en liknande lagstiftning som den i Sverige ska gälla i hela EU, skriver Bah Kuhnke.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Det behövs en metoo-lagstiftning även på EU-nivå. Som kultur- och demokratiminister fick jag med mig Sveriges riksdag att förändra och förstärka den svenska lagen, så att den i dag kräver att alla arbetsgivare och utbildningsanordnare tar ansvar för att aktivt motarbeta sexuell diskriminering, sexuella trakasserier och sexuellt våld. Nu kommer jag kämpa för att en liknande lagstiftning ska gälla i hela EU.

Kritikerna har fel

Jag förväntar mig att vissa politiker kommer skrocka över detta och kalla det ”nationella angelägenheter”, men det stämmer inte. I en demokratisk gemenskap som bygger på fundamentala värderingar om allas lika värde och rätt måste kvinnor, oavsett var i unionen de befinner sig, känna sig trygga att gå till jobbet, gå till skolan eller vara aktiva i politiken utan rädsla för att bli våldtagna, trakasserade eller särbehandlade. Ingen kvinna ska behöva skriva #metoo. Låt oss se till att de som stiftar lagar och sätter spelreglerna börja leva upp till alla vackra ord.


Av Alice Bah Kuhnke

Toppkandidat för Miljöpartiet i EU-valet

0