DEBATT. En stark hbtqi-rörelse behövs. I flera länder i världen är det förenat med livsfara att leva öppet som hbtqi-person och förtrycket är utbrett. I Europa förskräcker utvecklingen i Polen, med hätsk propaganda och så kallade hbtq-fria zoner. Även i Ungern har situationen länge varit svår och nyligen förbjöds samkönade par att adoptera. I Sverige har vi kommit långt, men det återstår fortsatt mycket arbete. Inte minst till följd av problem med hedersförtryck, där hbtqi-personer är särskilt utsatta.
Det här måste mötas av idogt politiskt arbete, men det krävs också engagemang och olika initiativ, som priderörelsen.
Häpnadsväckande värdering
Nyligen intervjuades Miljöpartiets Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke om att hon under sommarens World Pride, i Malmö och Köpenhamn, ska vara med och leda en konferens om migrationsfrågor. Detta har jag inga synpunkter på, däremot på hur Bah Kuhnke verkar se på sitt nya uppdrag.
På en fråga om vad som är det viktigaste med konferensen så svarar Bah Kuhnke att det är att gå från ord till handling, för att i nästa andetag uttala: ”I EU-parlamentet sitter ju grekiska nazister och står för avskyvärda saker, men de står i alla fall för vad de tycker. För mig är det mer provocerande med socialdemokrater och konservativa som talar vackert, men inte är beredda att göra politik av det”.

Att hävda att företrädare för demokratiska partier är lika illa som nazister – eller värre – passerar en gräns. Det är historielöst att tala på detta sätt, och det bidrar till en ovärdig debatt.
Hon har dessutom fel i sak
Delen om att inte bedriva politik är därtill felaktig. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har sedan länge varit engagerade för att stärka hbtqi-rättigheter, i såväl ord som handling. Under tiden som riksdagsledamot var jag själv med och drev fram Sveriges könsneutrala äktenskapslagstiftning. Ett avgörande steg för mer lika rättigheter. Flera andra viktiga reformer genomfördes också under den senaste borgerliga regeringen.
Jag vill uppmana Alice Bah Kuhnke att inte inskränka eller försöka bestämma över vilka som har rätt att kämpa för hbtqi-rättigheter.
I Europaparlamentet har jag bland annat arbetat för ett fördömande av situationen i Uganda, då dödsstraff för homosexuella handlingar var på väg att införas i landet. Inom ramen för mitt uppdrag som ordförande för utvecklings- och biståndsutskottet har jag initierat ett ökat fokus på ett mer resultatinriktat bistånd. I det ingår att ställa högre krav och förväntningar på mottagarländerna, exempelvis vad gäller mänskliga rättigheter. Något som kan förbättra hbtqi-situationen globalt.
Inkludering i stället för misstro
I stället för att misstro andra så ser jag med fördel mer politisk enighet och samverkan i den här typen av frågor.
Hela hbtqi-rörelsen handlar också om att vara inkluderande. Det spelar alltså ingen roll om du är miljöpartist, socialdemokrat eller moderat. Du är välkommen oavsett din syn på klimatpolitiken, skatterna eller vad du tycker om ett svenskt Nato-medlemskap.
Jag vill därför uppmana Alice Bah Kuhnke att inte inskränka eller försöka bestämma över vilka som har rätt att kämpa för hbtqi-rättigheter. Alice Bah Kuhnke borde både tänka om och be om ursäkt.
Av Tomas Tobé (M)
Europaparlamentariker