Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Badhuset som är Varbergs varböld

BOJKOTTA BADET. Enligt hotellägaren Lars Diding (bilden till höger) svävar Lenins ande över hela Leninbadet i Varberg. Kjell Albin Abrahmson gillar inte hyllningen till den ryske revolutionsledaren. "Min förhoppning är att Leninbadet i Varberg bojkottas av alla utom kommunister och kryptokommunister", skriver han.

Leninbadet är en spottloska på halva Europas befolkning - och borde bojkottas av alla som inte är kommunister, skriver Kjell Albin Abrahamson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I vackra Varberg finns ett Leninbad, ett badhus uppkallat efter en av historiens värsta massmördare. Osmakligheten skulle kunna ses som ett lokalt fenomen men är en spottloska på halva Europas befolkning.

För hotellägaren och multimiljonären Lars Diding är Lenin godheten personifierad. Därför uppkallades hotellets bad efter Lenin vars "ande svävar över hela anläggningen" enligt Diding. Medan gästerna lögar sig kan de beskåda byster och väggskulpturer av Sovjetunionens grymme grundare. Alla försök i lokalpressen att övertyga kommunisten Diding om det osmakliga i tilltaget - vem skulle döpa ett bad efter Hitler? - blir ordentligt uppläxade.

Att läsa Didings svammel om allt gott som Lenin uträttat är som att läsa Pravda på den sovjetiska tiden. ­Sanningen lyser med sin frånvaro.

Inte minst forskningen efter Sovjet­unionens fall klargör att Lenins politik stavas diktatur, massterror, våld, kon­centrationsläger. Men debatter i lokal­tidningen Hallands Nyheter visar med önskvärd tydlighet att det inte går att diskutera med Diding, för honom är leninism uppenbarligen inte en politisk ideologi utan en fundamentalistisk religion. Kommunen avslog Didings begäran om en stor Leninstaty i Engelska parken som skulle döpas om till Leninparken. En kul grej? Nej blodigt allvar. Mycket blodigt.


Turiststatistik visar att den växande medelklassen i det gamla Öst­europa allt mer turistar i Västeuropa. Dessa människor bär på den bittra erfarenheten hur det var att leva i ett kommunistiskt land. För dessa turister från Baltikum, Polen, Tjeckien, etcetera, vittnar det om en gränslös smaklöshet att en nyttig idiot och medlöpare som Diding låtit uppkalla ett bad efter en tyrann och massmördare. I de flesta länder i Det nya Europa är det enligt lag förbjudet att förneka fascismens och ­kommunismens brott. Tur för Diding, men synd för oss, att han bor i Sverige.

Men inte nog med Lenin­badet. Varje år delar Diding ut ett ­Leninpris på 100 000 och ett Robespierrepris på 50 000 ­kronor. För att ge prisutdelningen rödglans överräcks ­silverpenningarna av författaren Jan Myrdal, diktaturkramaren ökänd för sina avgrundsdjupa klavertramp.


Årets mottagare av Leninpriset är författaren Sven Lindqvist. Undras hur det känns för socialdemokraten Lindqvist att ta emot ett pris uppkallat efter en person som vigde sitt liv åt att utplåna socialdemokrater. "Deras plats är i fängelset" var Lenins glasklara uppfattning om var socialdemokrater hör hemma. Inför den 11:e partikongressen gick tyrannen ännu längre; "våra revolutionära domstolar bör avrätta alla som öppet bekänner sig till social­demokratin".


Det finns en rak linje från Robespierres skräckvälde till Lenins massterror även om Lenin förlöjligade sin föregångare: "Giljotinen terroriserar bara det aktiva motståndet. Vi måste bryta ner det passiva motståndet, som utan tvivel är farligast av allt". Fjolårets mottagare av Robespierrepriset var kommunisten Martin Schibbye, redaktör för Revolutionär Kommunistisk Ungdoms tidning Rebell. Prissumman hjälpte Schibbye att resa till Etiopien där han nu sitter fängslad.

Det är min uppriktiga förhoppning att Martin Schibbye (och Johan Persson) så snart som möjligt tillåts lämna det ­etiopiska fängelset. Min lika uppriktiga förhoppning är att Leninbadet i Varberg bojkottas av alla utom kommunister och kryptokommunister som Sven ­Lindqvist.KJELL ALBIN ABRAHAMSON
Kjell Albin Abrahamson är författare och utrikesreporter med Östeuropa som specialområde.