Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Badhuset har blivit jämställdhetens Colosseum

Peter Eriksson.
Foto: Privat.
Foto: Shutterstock.

Att kvinnor vill slippa män i badhuset eftersom de inte kan visa normalt hyfs är inte ett jämställdhetsproblem – utan en ren ordningsfråga, skriver integrationsstrategen Peter Eriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Debatten om könsseparerade badhus är för mig en styggelse. Lika illa som företeelsen i sig. Hur kan man i Sverige, världens mest jämställda land byggt på sekulära principer, ens fundera i de banorna? 

När jag och min syriske kollega engagerade oss i integrationsfrågan kom vi snabbt in på badhusfrågan. Vi var överens om att det är en orimlig anpassning av det svenska samhället. Vi bestämde oss för att vi i Ystad skulle bada tillsammans.

Då satt vi i fiket på KFUM på en av de första aktiviteterna vi hade för att föra samman asylsökande och ystadbor. Vi hade ingen plattform för att göra det och ingen plan för vårt badhusprojekt. Några månader senare blev vi anställda av Ystads kommun för att driva integrationen och vi fick en plattform.

Ystad har många och långa stränder. Det i kombination med många asylsökande barn väckte tankarna på en vattensäkerhetsutbildning. Med en teoretisk del och en praktisk; vi såg en uppenbar risk för drunkningstillbud.

I samverkan med Ystads Simsällskap kunde vi i egenskap av tjänstemän på kommunen utforma, finansiera och genomföra en kurs i vattensäkerhet för ca 200 asylsökande.


LÄS MER: Skamligt att införa separata bubbelpooler


När vi kom till det praktiska momentet på badhuset var det väldigt viktigt för oss att hela familjen var med. Det var vi tydliga med redan när vi tog upp anmälningarna. Vi visste att det fanns ett motstånd och en motvilja. Men ändamålen helgar medlen.

Jag drog en linje vid entrén till badhuset. Ingen man som var gift fick passera den utan att frun var med. Det var inte planerat. Men det blev så i stundens ingivelse och vi höll den linjen. Det var ett beteende som inte kunde accepteras. 

Hur gick det? Det gick bra! Nästan alla badade tillsammans. De som inte badade tillsammans badade inte alls och de vet varför. Stämningen var hög. Alla blev säkrare i vattnet och vi fick en god uppskattning av den faktiska simförmågan.

Hur gjorde vi? Den första nyckeln var att vi fokuserade på målet: att bada tillsammans. Detta gjorde att diskussionen kring vad man skulle bada i blev underordnad, så länge det var i material som var avsett för bad. Den andra var att vi fokuserade på säkerheten och framför allt på barnens, vilket gjorde det fullt naturligt att alla skulle delta.


LÄS MER: SJ:s tåg ska inte ha en enskild "kvinnoavdelning"


Ibland läser jag artiklar där det står att det är en mänsklig rättighet att få och kunna simma. Jag skulle först och främst säga att det inte är en mänsklig rättighet, och i alla händelser att den är underordnad rätten till jämställdhet och respekt. Det går alltså inte att med rättighetsargument motivera könsseparerade badtider. I så fall är det nästan bättre att vi inte badar alls, varken män eller kvinnor, än att vi inför badhusapartheid.

Det debatteras och argumenteras kring heltäckande badkläder. Det finns en blygsel hos många från Mellanöstern. Man skyler sig till och med i omklädningsrummet. Av erfarenhet vet jag dock att det snabbt sker en tillvänjning från båda hållen. Målet måste vara att få kvinnorna till badhuset. När de kommit dit ska de bli väl bemötta och vilja komma igen.

Det sägs att kvinnor vill slippa män i badhuset, eftersom dessa inte kan visa normalt hyfs. Det är ju inte ett jämställdhetsproblem utan en ren ordningsfråga. Ohyfsade män bör helt enkelt avvisas från badet. Att vara där är ju som jag skrev ovan inte en mänsklig rättighet.

Badhuset har blivit jämställdhetens Colosseum. Det är här vi måste ta striden till sista droppen.


Peter Eriksson

Integrationsstrateg,

Ystads kommun