Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Badhus ska givetvis ha separerade pooler

Alla vet att det inte rent praktiskt går att övervaka vad "händer" gör under vattenbubblor när människor sitter tätt tillsammans, skriver Jan Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. För några dagar sedan släpptes nyheten att Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm skulle erbjuda enkönade bubbelpooler vid sidan av den gemensamma bubbelpoolen för bägge könen.

Anledningen var att flera kvinnor vittnat om sexuella trakasserier av vissa män när de suttit i bubbelpoolen. Min första reaktion var förstås ilska. Ilska över att vissa människor tar sig friheten att trakassera andra människor i situationer som ska vara avkopplande och källa till vila o rekreation.

Självklart ska dessa män om de identifieras lagföras och portas från vidare tillträde till badhus.

Min andra reaktion var att självklart ska ett badhus erbjuda så trygga miljöer som möjligt för både kvinnor och män samt barn. Att gå till ett badhus gör man på sin fritid för att koppla av. Känner då en grupp individer obehag av att bada bubbelpool tillsammans med det motsatta könet så menar jag att ett serviceorgan som ett badhus är givetvis ska erbjuda könsseparerade bubbelpooler.

Att sitta tätt tillsammans i en bubbelpool går inte att jämföra med att simma i en stor bassäng. Jag har många gånger tidigare förundrats över att det inte blivit efterfrågan på separata bubbelpooler tidigare, med tanke på att man sitter i bara badkläder så pass tätt tillsammans.

Sett ur kroppslig integritet så kan det upplevas som mer störande för en person att bada bubbelpool tillsammans med en av ett motsatta könet tätt tillsammans i bara badkläder än att på mycket större avstånd dela omklädningsrum med det motsatta könet.

 

Jag blev därför förvånad när jag på debattsidan i Expressen får läsa att oppositionsborgarrådet Lotta Edholm vill motverka att personer främst kvinnor ska kunna få bada bubbelpool och kunna koppla av utan att behöva vara rädd för att andras händer under bubblorna är där de inte ska vara.

Jag håller helt med Lotta Edholm om att ansvaret helt och fullt är förövarnas och att dessa givetvis ska bort från badhusen. Det jag saknar i hennes argumentation är hur man skapar trygghet för de kvinnor som i dag upplever olust att bada bubbelpool på grund av just vissa mäns händer har varit där de inte ska vara när kvinnorna i fråga tidigare badat i bubbelpool.

Jag tycker att Lotta Edholms resonemang mer handlar om att driva en princip snarare än att praktiskt verka för en god och trygg badmiljö för alla badgäster. Alla vet att det inte rent praktiskt går att övervaka vad händer gör under vattenbubblor när människor sitter tätt tillsammans.

När det nu därför tyvärr finns idioter till män som utnyttjar detta så är inte lösningen att fortsatt möjliggöra dessa övergrepp utan då måste även en del av lösningen vara att vidta praktiska åtgärder så att alla kan känna sig trygga i badhusen och få den rekreation och avkoppling som de flesta gjort sig förtjänta av.

 

Jan Andersson