Både Hökmark och jag lever gott på frukterna av rasism och kolonialism

Gunnar Hökmarks kritik av identitetspolitiken får mothugg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Pär Granstedt är ordförande i Trialog Tankesmedja och tidigare riksdagsledamot (C).

Den krassa verkligheten är att både Gunnar Hökmark och jag, liksom de flesta i ett land som Sverige, lever gott på de globala orättvisor som skapats av kolonialism och rasism, skriver Pär Granstedt i en replik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det var med intresse jag läste debattinlägget från min gamle bänkgranne i riksdagen, Gunnar Hökmark, där han kritiserar identitetspolitiken. Visst har han rätt i att ”Ingen kan hållas ansvarig för andras handlingar, vare sig sina förfäders eller för illgärningar begångna av människor med samma hudfärg”. Men ändå blir slutsatserna fel om han menar att vi inte behöver ta något ansvar för rasismens och kolonialismens följder.

Världsekonomin ordnades i vårt intresse

För den krassa verkligheten är att både Gunnar Hökmark och jag, liksom de flesta i ett land som Sverige, lever gott på de globala orättvisor som skapats av kolonialism och rasism. På 1600-talet, innan Europa tagit kontroll över nästan hela världen, räknar man med att de materiella levnadsvillkoren var ganska likvärdiga i nästan alla delar av världen, även om de sociala klyftorna inom enskilda länder ofta var enorma. 

Visst kan vi befria oss från ansvaret för rasism och kolonialism, men bara om vi gör allt vad vi kan för att eliminera de globala orättvisor de skapat.

Sedan, under 1700- och 1800-talet, tog européerna kontroll över världen och kunde organisera världsekonomin i sitt intresse. Européerna, hemma och i kolonierna hade monopol på den industriella utvecklingen och handeln. Icke-européer fick utföra de tunga och arbetsintensiva jobben i jordbruk och gruvor för att producera de råvaror som behövdes, ofta under slavliknande omständigheter.

Eliminera orättvisorna

Nu är kolonialismen i stort sett över, och många av de drabbade länderna är på väg att återhämta sig. Men fortfarande är den genomsnittliga levnadsstandarden för vita européer numera tiofalt högre än för icke-vita icke-européer. Visst kan vi befria oss från ansvaret för rasism och kolonialism, men bara om vi gör allt vad vi kan för att eliminera de globala orättvisor de skapat. Och där gör nog varken Gunnar eller jag tillräckligt mycket.


Av Pär Granstedt

Ordförande i Trialog Tankesmedja

Tidigare riksdagsledamot (C)