Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Axfood vill få ut lokal mat på hyllorna direkt

Axfoods butiker ska snabbt kunna få ut lokalproducerad mat på hyllorna för att mildra krisen hos producenterna.Foto: TOMAS LEPRINCE
Nicholas Pettersson, vd för Dagab, som är Axfoods inköps- och logistikbolag.Foto: Magnus Fond

Från och med i dag öppnar vi en ny möjlighet för de småskaliga producenterna att komma i direktkontakt med oss för att korta kedjan och se till att lokalt producerad mat snabbt når våra butiker i coronakrisen, skriver Nicholas Pettersson, vd för Axfoods inköpsbolag Dagab.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel i Expressen vädjar ett flertal småskaliga svenska matproducenter om att de stora matvarukedjorna ska ta in fler av deras produkter i sina sortiment, eftersom många av de restauranger, caféer och events de i normala fall säljer till, i princip helt slutat köpa in varor från dem till följd av coronapandemin.

Redan i dag finns en mängd svenska produkter från både stora och småskaliga livsmedelsproducenter inom Axfoodkoncernens olika kedjor och butiker runtom i landet. Det finns också en process för leverantörer som vill sälja till oss, men den processen tar i normala fall viss tid. Den tiden finns inte nu, och vi både ser och förstår den svåra situation som många mindre producenter befinner sig i.

Ny direktkontakt med producenterna

Därför öppnar vi från och med i dag en ny möjlighet för de småskaliga producenterna runtom i landet att komma i direktkontakt med oss för att korta kedjan och möjliggöra för såväl producenter som handlare att snabbt få ut lokalt producerade matvaror i butik där det är möjligt.

För att göra det, mejla oss på lokalmat@axfood.se och uppge 1) vilket sortiment/vara det handlar om, 2) vilken volym det gäller, och 3) vilken ort du som producent finns på.

På det här sättet hoppas vi både hörsamma de småskaliga producenterna vädjan, minska risken för att mat ska behöva kasseras, och bidra till att våra kunder kan stötta branschen genom att köpa matvaror från lokala småskaliga producenter.

 

Av Nicholas Pettersson

Vd för Dagab, som är Axfoods inköps- och logistikbolag