Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avskaffa flyget mellan Malmö, Stockholm och Göteborg

I maj har Miljöpartiet kongress. Då kommer Grön ungdom kämpa för en progressiv flygskatt där den som flyger mest betalar mest och att storstadsflygen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö blir historia, skriver debattörerna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
David Ling är språkrör för Grön ungdom.
Rebecka Forsberg, klimatpolitisk talesperson för Grön ungdom.
Oliver Björklund, kongressombud Grön ungdom.

Om tio år ska mänskligheten ha tacklat den största utmaningen som vi någonsin tagit oss an på denna jord.

Därför kommer vi att på MP-kongressen kämpa för en progressiv flygskatt där den som flyger mest betalar mest och att flygen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö blir historia, skriver Grön ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KLIMAT & MILJÖ. Miljöpartiet brukade stå på barrikaderna och skrika efter den mest radikala klimatpolitiken, men i dag står där i stället världens alla unga som kräver handling. Nu har Miljöpartiet makten att agera. För oss i Grön ungdom går kampen för klimatet och kampen för rättvisa alltid hand i hand. Nu är det upp till bevis för Miljöpartiet – visa att ni är villiga att göra de tuffa prioriteringarna. 

När IPCC:s klimatrapport kom förra året blev en sak väldigt tydlig: klimatet kan verkligen inte vänta. Vi har bara några få år kvar att vända den negativa utvecklingen. Då kan vi inte tillåta de rikaste flyga sträckor där tåget är ett alternativ - även om höghastighetsbanan inte än står klar. Vi kan inte ta två sista minuten-resor till Italien per år. Inte när de fattigaste länderna vid sydligare breddgrader redan betalar för vår lyxkonsumtion med mindre skördar på grund av extrem torka. Grön ungdom är trötta på att rika människor smiter undan sitt klimatansvar och att politikerna stoppar huvudet i sanden. 

Flygskatten behöver bli progressiv

Globalt är det de 2–3 procent rikaste människorna som flyger allra mest och samma mönster syns i Sverige. Den flygskatt som Miljöpartiet kämpade fram förra mandatperioden, under hot om misstroendevotum från Alliansens ”gröna röst” Centerpartiet, tar inte hänsyn till hur ofta du flyger. Det spelar ingen roll om det är den enda flygresa du gör på tio år för att träffa släkt och vänner, eller om det är ännu en i raden av shoppingweekends till Paris, London eller New York. Skatten är bra och viktig – men den måste slå som hårdast mot de som flyger allra mest. Därför vill vi ha en progressiv flygskatt som ökar för varje flygresa. 

2045 närmar sig

Om tio år ska mänskligheten ha tacklat den största utmaningen som vi någonsin tagit oss an på denna jord. Sverige har pekat ut ambitiösa mål om netto-noll utsläpp till år 2045. Det innebär en utsläppsminskning på upp till 8 procent årligen enligt Naturvårdsverket. De senaste årens utsläppsminskningar på knappa 0,5 procent vittnar dock om en klimatpolitik som för länge har satt för hög tilltro till marknad och individuellt konsumentansvar. 

Att bekämpa den globala uppvärmningen och minska flygresandet går hand i hand. 15 000 flygavgångar gick år 2017 sträckan Göteborg-Stockholm, och koldioxidnotan  hamnade på 174 000 ton. Hade dessa i stället valt tåget hade notan hamnat på 1,3 ton. 

Stoppa flyget mellan de tre storstäderna

Det finns platser i Sverige där inrikesflyget behövs. Avståndet mellan Malmö och Kiruna är ungefär lika långt som mellan Malmö och Franska rivieran. Och det kommer ta tid att bygga ut järnvägen till den grad att den blir ens i närheten lika effektiv. Men att det finns platser i Sverige där flyget behövs är inte ett argument för att flyga mellan landets mest tågtrafikerade städer. Vi kan och bör avskaffa flyget mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. 

I maj har Miljöpartiet kongress. Mycket krävs för att vi i Grön ungdom ska vara trygga inte bara i att Miljöpartiet har den bästa politiken, utan också att Miljöpartiets politik är tillräcklig för att nå de globala målen. Därför kommer Grön ungdom på kongressen kämpa för en progressiv flygskatt där den som flyger mest betalar mest och att storstadsflygen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö blir historia. 


Av David Ling 

Språkrör Grön ungdom 

Rebecka Forsberg

Klimatpolitisk talesperson Grön ungdom 

Oliver Björklund

Kongressombud Grön ungdom