Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avskaffa den orättvisa public service-skatten

Om inte partistyrelsen föreslår partistämman att riva upp skatten blir det upp till ombuden att stå fast vid vårt gamla beslut från 2015, skriver M-topparna.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö.

Moderaternas stöd till public service-skatten i riksdagen var ett misstag som skadat väljarnas förtroende. 

Vi föreslår att finansieringen sker genom budgetanslag och användaravgifter, skriver moderaterna Oliver Rosengren, Alexander Abenius, Niklas Borg, Olov Holst och Robert Wenglén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Public service-skatten är en extra skatt på arbete. Moderaterna kan därför inte vara för public service-skatten. Vi som förhandlade i den moderata partistämmans ansvariga utskott 2019 är besvikna över den interna mediepolitiska arbetsgruppens förslag och hoppas att partistyrelsen föreslår att Moderaterna i stället ska stå fast vid linjen från 2015, och avskaffa public service-skatten. Annars behöver vi arbeta för att ombuden tar ett sådant initiativ på partistämman i höst.

Public service finansieras sedan 2019 av en skatt på arbete, då radio- och tv-avgiften avskaffades. Avgiften var otidsenlig, ologisk och åtnjöt ett lågt förtroende. Det var därför rätt att avskaffa den. Två fel blir dock inte ett rätt. Att ersätta en avgift som betalas av alla som har en tv-mottagare med en skatt för alla som har ett jobb är för samhället till och med en försämring.

Partistyrelsen bör föreslå avskaffande

Moderaternas misstag i frågan började redan när den parlamentariska kommittén enhälligt, därmed med Moderaternas stöd, presenterade förslaget på en ny skatt på arbete som finansiering för public service. Det fortsatte när Moderaterna därefter röstade igenom förslaget i riksdagen. Detta trots att partistämman 2015 beslutade att en förändring ska ske utan att riskera marginaleffekter.

Finansieringen bör kunna rymmas inom befintlig statsbudgets omfattning, med omprioriteringar.

Tyvärr tog partiets mediepolitiska arbetsgrupp nyligen ställning för att behålla skatten. Om inte partistyrelsen tvärtom föreslår partistämman att riva upp skatten blir det upp till ombuden att stå fast vid vårt gamla beslut från 2015: finansieringen för public service får inte försämra drivkrafterna för arbete.

Så kan public service finansieras

Vi föreslår att public service finansieras genom budgetanslag och användaravgifter. Anslagsfinansieringen har ibland kritiserats för att försämra oberoendet. Det är dock ett svagt argument, exempelvis eftersom Sveriges domstolar finansieras genom budgetanslag och inte någon särskild domstolsskatt på arbete. De har ett starkt oberoende och det finns ingen omfattande kritik mot partipolitisk partiskhet. Möjligtvis skulle anslagsfinansiering tvärtom förbättra opartiskheten och därmed legitimiteten, så att oberoendet också långsiktigt värnas.

Åsikterna om public service vara, uppdrag och inriktning går isär såväl i riksdagen som inom Moderaterna. Det gör det även bland oss som författat den här artikeln. Synen på vilken omfattning av utbud som är av sådant allmänintresse att det bör skattefinansieras och vilka delar som snarare bör finansieras med avgift, att jämföra med TV4 eller Netflix, behöver därför beredas av en ny parlamentarisk public service-utredning.

Reparera skadan

Vår uppfattning är att begränsningarna för utredningen ska vara att finansieringen inte får försämra drivkrafterna för arbete i Sverige, vilket innebär att det inte kan finansieras med en ny skatt eller höjda skatter på arbete. Finansieringen bör kunna rymmas inom befintlig statsbudgets omfattning, med omprioriteringar.

När partistyrelsen samlas för att färdigställa sina förslag till partistämman anser vi sammanfattningsvis att de bör föreslå:

Public service-skattens skyndsamma avskaffande.

Anslagsfinansiering för public service.

En public service-utredning som föreslår fördelningen mellan finansiering av skatt och användaravgifter.

Moderaternas stöd till public service-skatten i riksdagen var ett misstag som skadat vårt förtroende. Vi har nu chansen att reparera det. Det är ingen mening att ha våra illvilliga motståndare eller public service-chefer med kreativ sanningssyn som rättesnöre. Public service-skatten försämrar drivkrafterna för arbete och förtroendet bland våra väljare. Den måste avskaffas.


Av Oliver Rosengren (M)

Kommunalråd, Växjö kommun

Alexander Abenius (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Lerums kommun

Niklas Borg (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun

Olov Holst (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Sigtuna kommun

Robert Wenglén (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Lomma kommun