Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avgrund mellan stat och kommun – SD har svaren

Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Cecilia Bladh in Zito (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hörby.
Teddy Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv.Foto: Peter Bengtsson / Peter Bengtsson
Eric Berntsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Bromölla.

Regeringen tycks inte förstå att kommunerna utgör själva grunden för hela det svenska samhället. 

Med SD:s budget minskar konsekvenserna av den krissituation som regeringen har orsakat, skriver partiets samtliga kommunstyrelseordförande, Louise Erixon, Cecilian Bladh in Zito, Teddy Nilsson och Eric Berntsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen publicerades Sverigedemokraternas budgetmotion av Oscar Sjöstedt i riksdagen. Den kanske mest betydande satsningen som på riktigt innebär en skillnad för hela Sverige, inte bara Socialdemokraternas Stockholm, var satsningen på kommunsverige.

I budgeten framgår att Sverigedemokraterna tillgodoser SKL:s analys om krisläget i kommunerna och därmed stärker kommunernas ekonomi avsevärt. Sammanlagt satsar vi 30 miljarder kronor på generella bidrag över en treårsperiod. 

Som styrande i våra respektive kommuner är detta ett mycket glädjande besked. En känsla som vi tror delas av många andra runtom i Sverige. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är och förblir det parti som aldrig blundar för ett samhällsproblem, ett parti som förvaltar väljarnas förtroende på riktigt.

Vi har fortfarande en lång väg att gå för att få rätsida på kommunsveriges ekonomi. Det kommer ta tid att reda ut den situation som regeringen försatt kommunerna i. Även om utökade generella bidrag inte löser alla problem i en handvändning så är det ett mycket välkommet tillskott.

Kommuner runtom i hela landet, särskilt de som har haft ett stort flyktingmottagande, dras nu med kostnader som långt överskrider deras kapacitet.

Ofattbara belopp till migration

Regeringen har under flera år fört en oansvarig migrationspolitik som kostat hela det svenska samhället ofattbara belopp i mångmiljardklassen. Regeringen konsekvensanalys är antingen bristfällig eller så bryr man sig helt enkelt inte om att kommunerna tvingas bära hela bördan. Den absolut största orsaken till de ökade kostnaderna i kommunerna, nu och framgent, är demografiska förändringar där SKL pekar ut migrationen som avgörande.

Kommuner runtom i hela landet, särskilt de som har haft ett stort flyktingmottagande, dras nu med kostnader som långt överskrider deras kapacitet. Följden blir att kommuner tvingas till att göra besparingar och effektiviseringar. I vissa fall får detta en direkt effekt på välfärden. Givetvis finns det utrymme för effektiviseringar och förbättringar som en följd av tidigare styren. Inte minst i Hörby som blivit satt i skuld under den tidigare ledningen på grund av bland annat bristfällig ekonomisk uppföljning och felprioriteringar. Därför är det positivt att de satsningar som görs är just generella så att vi kan lappa ihop fler hål än bara regeringens migrationspolitik.

Påverkar hela Sverige

Regeringen tycks inte förstå att kommunerna utgör själva grunden för hela det svenska samhället. En kedja är aldrig starkare än dess svagaste länk. När en länk spricker så skapar det ringar på vattnet som påverkar hela Sverige. Helt blinda inför detta har regeringen skapat en avgrund mellan stat och kommun, till synes bara för att fortsatt kunna klamra sig fast vid makten.

På många håll i landet har kommuner nu hamnat i en situation då skattebetalare indirekt tvingas bekosta regeringens oförmåga att se allvaret i situationen.

SD:s budget tryggar välfärden

Med Sverigedemokraternas budget kan hela kommunsverige åter få luft under vingarna utan att behöva göra avkall på några av samhällets allra viktigaste funktioner.

Med Sverigedemokraternas budget minskar konsekvenserna av den krissituation som regeringen har försatt kommunsverige i. Det ger kommunerna ett andrum att komma till rätta med de mest akuta behoven inom exempelvis välfärden. 

Med Sverigedemokraternas budget dämpas behovet av eventuella höjningar av kommunalskatten för att täcka kostnaderna.

Med Sverigedemokraternas budget så tryggas välfärden i hela landet.

 

Av Cecilia Bladh in Zito (SD) 

Kommunstyrelsens ordförande i Hörby

Louise Erixon (SD) 

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg

Teddy Nilsson (SD) 

Kommunstyrelsens ordförande i Svalöv

Eric Berntsson (SD) 

Kommunstyrelsens ordförande i Bromölla

Paret Erixon/Åkesson om livet i Sölvesborg: Vi lyssnar på hårdrock