Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Även förorten skulle må bra av en kristen grund

I förorterna har det blivit tydligt vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner, skriver Ebba Busch Thor.
Foto: TT
Ebba Busch Thor är partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: STINA STJERNKVIST

Sverige har förändrats. Särskilt i förorterna har det blivit tydligt vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner. Det uppstår inte någon kreativ kreol, som liberalerna drömt om. Det liknar mer en avsaknad av kultur, skriver Ebba Busch Thor (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | RELIGION. Fyra av tio svenskar säger sig vilja ha ett samhälle byggt på kristen grund. Det är en fördubbling jämfört med för några år sedan. Och det beror inte på att de kristna blir fler. För samtidigt krymper andelen som ser sig som kristna. Det visar en ny studie från Linnéuniversitetet.

Vad det beror på? Det har forskningen inget säkert svar på. Men en teori knyter de ändrade värderingarna till asylkrisen.

Jag tror det ligger mycket i det. När invandringen växte, och utanförskapet med den, blev det uppenbart att integration bara kan ske om det finns något beständigt att integreras in i. 

Det kristna har setts som påtvingat

Under många år har vi svenskar – i alla fall i den allmänna debatten – betraktat det kristna arvet som något påtvingat. Husförhör. Knäpptyst på långfredagen. Jan Malmsjös biskop i ”Fanny och Alexander”. 

Kristna värderingar – det var något man höll på med förr. Och visst kan man se på kristenheten så. Som en jobbig föräldrageneration vars gammalmodiga krav står i vägen för frihet. Men föräldrar ställer inte bara krav. De ger möjligheter också.

Alla de fri- och rättigheter som vi värnar i Sverige har formats i samhällen på kristen grund. Inte bara yttrandefriheten, föreningsfriheten, religionsfriheten, rättsstaten och demokratin. Även individualismen, jämställdheten och den sexuella frigörelsen. 

Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv? Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund.

Starkare ekonomisk utveckling

Jag vet att det är ovant att tänka på det sättet. Men man kan göra ett enkelt test med ett par grundläggande frågor. I vilken sorts samhälle lever du bäst som kvinna? Var är det bäst att vara homosexuell? I vilken del av världen är det enklast att tillhöra en religiös minoritet? Resultaten är inte huggna i sten, och det finns avarter, men chansen är stor att svaren pekar ut samhällen byggda på kristen grund.

Den kristna världen – särskilt den protestantiska, som Sverige – har också starkare ekonomisk utveckling. Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv? Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund.

Sverige har förändrats – särskilt i förorten

Så länge politiken huvudsakligen rörde sig längs skalan mellan höger och vänster, spelade de här frågorna liten roll. Partival handlade om fördelningspolitisk profil. Jag själv, till exempel, sökte mig till Kristdemokraterna på grund av intresset för äldrevården. Det är fortfarande en kärnfråga för KD och många av partiets väljare, men under asylkrisen framträdde en annan dimension. Politik gällde inte längre bara storleken på det femte jobbskatteavdraget. Och KD lockar nu som aldrig förr.

Jag tycker mer det ser ut som en avsaknad av kultur. Med barn som inte klarar skolan, vuxna som inte törs gå ut och affärsidkare som inte kan ha öppet.

Sverige har förändrats. Särskilt i förorterna har det blivit tydligt vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner. Det uppstår inte någon kreativ kreol, som liberalerna drömt om. Det blir ingen räddning för våra pensioner, som socialdemokraterna påstått. Och även om Sverige har problem med radikal islamism så har det inte blivit någon kulturell islamisering, som nationalpopulisterna varnat för. Jag tycker mer det ser ut som en avsaknad av kultur. Med barn som inte klarar skolan, vuxna som inte törs gå ut och affärsidkare som inte kan ha öppet. 

Ger möjlighet till liberal livsstil

Att bli kristdemokrat är kanske ett sätt att säga att man har sett vad som gör ett samhälle framgångsrikt och förstått vad som ger invånarna största möjliga frihet. Att bejaka judisk kristen etik och västerländsk humanism är inte en metod att smyga in morgonbön och söndagsskola för att skapa ett religiöst Sverige, utan en garanti för möjligheten att ha en liberal livsstil. 

När vi vill ha ett samhälle på kristen grund är det inte ett uttryck för rädsla för det nya, utan av omsorg om det vi älskar.


Av Ebba Busch Thor

Partiledare (KD)