Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avbryt Lööfs kaosreform – annars fäller vi ministern

Under en presskonferens på torsdagen gav Eva Nordmark beskedet att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att ”säkerställa lokal närvaro”, men reformeringen rullar samtidigt vidare.
Privatiseringarna har inte gynnat vanligt folk. Istället har vi fått apotek där hyllorna gapar tomma på viktiga mediciner, tåg som inte går i tid och försvunnen post från Post Nord. Nu har turen kommit till Arbetsförmedlingen, skriver Sjöstedt och Esbati.Foto: MAXIM THORÉ/BILDBYRÅN
Jonas Sjöstedt (V), partiledare.Foto: OLLE SPORRONG
Ali Esbati (V), arbetsmarknadspolitisk talesperson.Foto: DENNY LORENTZEN

Vi har aldrig lovat S och C att de i lugn och ro ska få genomföra januariavtalet. Nu försöker vi stoppa privatiseringskaoset på Arbetsförmedlingen för att inte fler ska drabbas

Stefan Löfven är Centerns lydiga marionett, skriver Jonas Sjöstedt och Ali Esbati (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Boden, Fagersta, Strängnäs, Bromölla och Emmaboda. Det är några av de 132 platser runtom i landet där det tidigare i år aviserades att Arbetsförmedlingen skulle lägga ner sina kontor. Det är platser där verksamheten börjat avvecklas och de arbetssökande inte kan få hjälp att hitta ett nytt jobb. Att det blev så här beror på den budget M och KD röstade igenom förra året. Och på att regeringen hårdnackat vägrade tillskjuta pengar så att kontoren skulle kunna hålla öppet. 

Vi ser redan nu hur det har fått konsekvenser. Funktionsnedsatta får inte den hjälp de behöver. Inte heller långtidsarbetslösa. Istället växer kommunernas kostnad för ekonomiskt bistånd när folk som vill arbeta inte får hjälp att hitta jobb och desperat måste vända sig till socialtjänsten. 

Ogenomtänkt politik

Efter krav från Vänsterpartiet börjar regeringen backa på vissa punkter. Närvaron i hela landet ska säkerställas, bland annat. Det är ett steg på vägen. Men inte tillräckligt för att vi ska dra tillbaka det hot om misstroende vi presenterade i förra veckan. Regeringen planerar nämligen fortfarande att gå fram med den kaosprivatisering som Centerpartiet drivit fram i januariavtalet. Det är ogenomtänkt politik som kommer slå hårt mot den som är arbetslös. 

Vi minns med skräck Alliansårens privatiseringsexperiment. Skandalerna duggade tätt; det var kurser i hypnos, svetskurser utan svetsning, organiserad brottslighet, utpressning och till och med rekryteringsförsök till IS.

Under de senaste decennierna har vi sett en rad privatiseringsexperiment sjösättas. Det har varken blivit billigare eller bättre för vanligt folk. Istället har vi fått apotek där hyllorna gapar tomma på viktiga mediciner, tåg som inte går i tid och försvunnen post från Post Nord. Nu är det alltså dags för Arbetsförmedlingen att gå samma öde till mötes. 

Vita fläckar på kartan

Vi har försökt att stoppa den här mardrömsprivatiseringen på alla möjliga sätt, eftersom vi ser vad det kommer att få för konsekvenser. I dagsläget finns inte ens privata utförare i hälften av alla kommuner. Och på många platser kommer inga privata aktörer vilja öppna, i stället riskerar de att bli vita fläckar på kartan om inte kommunerna tvingas ta över. Detta är extra allvarligt när de flesta bedömare drar slutsatsen att vi går mot dystrare tider och att fler riskerar att bli arbetslösa. 

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) hotas med misstroendeförklaring.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Dessutom har det redan genomförts privatiseringsexperiment på Arbetsförmedlingen – med förödande resultat. Vi minns med skräck Alliansårens införande av jobbcoacher och etableringslotsar. Skandalerna duggade tätt; det var kurser i hypnos, svetskurser utan svetsning, organiserad brottslighet, utpressning och till och med rekryteringsförsök till terrorgruppen IS.

Att återigen öppna upp för detta i stor skala är inte bara oansvarigt, det är rent ut sagt dumdristigt. Men det går in i Centerpartiets nyliberala strategi där det som kan privatiseras ska privatiseras, även om regeringen inte ens själv verkar veta hur det ska genomföras. Istället för att erkänna felet och backa tänker Stefan Löfven genomföra kaoset som en lydig marionett. 

Vi håller vårt löfte

Vi tänker stoppa detta. Vi har aldrig lovat Socialdemokraterna och Centern att de i lugn och ro ska få genomföra januariavtalet. Tvärtom. Vårt mål från dag ett har varit att stora delar av det aldrig ska kunna genomföras. Nu infriar vi det löftet. 

Det gör vi för att vi vet hur jobbigt det kan vara att behöva gå när företaget varslar. Och vi vet hur viktigt det är då att få rätt hjälp snabbt, inte minst för det egna självförtroendet. Även om det inte är ett nytt jobb på en gång, så åtminstone en möjlighet att utvecklas och hitta sysselsättning på sikt. 

Vi har ett alternativ till kaosprivatisering. Det är en väl fungerande arbetsförmedling i hela landet och vi kommer att kämpa för att få gehör. Vi står inte på sidlinjen, vi kräver att regeringen lyssnar.  

 

Av Jonas Sjöstedt

Partiledare Vänsterpartiet 

Ali Esbati

Arbetsmarknadspolitisk talesperson 

Västerpartiet hotar agera för att avsätta arbetsmarknadsminister Eva Nordmark – hör partiledaren Jonas Sjötedt.