Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta förlorade år med sossarnas skolpolitik

Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S).
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT
Lars Hjälmered är utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: Tom Samuelsson

För oss moderater är det självklart att föräldrar ska kunna välja både förskola och skola, och vi vill ställa väsentligt högre krav på både kommunala och fristående skolor, skriver Lars Hjälmered (M) i en replik till skolministern.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Svensk skola har haft åtta förlorade år med (S)-regeringen. Varje år lämnar ca 16 000 elever årskurs nio utan behörighet till gymnasiet, det motsvarar över 600 skolklasser. Var tredje barn uppger att de inte kan koncentrera sig på lektionerna. I en lärarfacklig enkät svarade hälften av lärarna att de utsatts för fysiskt våld på jobbet. Svensk skola har stora ordningsproblem som drabbar lärare och elever och omöjliggör såväl undervisning som inlärning. En utveckling som Socialdemokraterna ignorerat alltför länge.

Vi tar gärna debatten

En sak håller vi med om i (S) artikel, Sverige kan bättre, mycket bättre faktiskt. Men för att kunna lyckas måste vi lägga om politiken så att svensk skola kommer på rätt kurs. Vi tar gärna debatten om svensk skola. Tro inget annat.

Vi vill i en ny regering efter valet se till att få ordning och studiero för barn och lärare, ändra styrdokument för en ny kunskapssyn och sjösätta en ny lärarutbildning som åter ger lärare den status de förtjänar. För oss är det också självklart att föräldrar ska kunna välja både förskola och skola, och vi vill ställa väsentligt högre krav på både kommunala och fristående skolor.

Vi söker väljarnas stöd för att ta tag i skolans huvudproblem med brister i ordning och studiero, dåliga skolresultat och lärare som inte får rätt förutsättningar för sitt viktiga arbete. Det handlar om att ge barn rätt chanser att lyckas i livet.


Av Lars Hjälmered (M)

Utbildningspolitisk talesperson