Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta år efter Utöya och nazismen växer snabbt

Utsikt från Utviks camping. En minnessten för offren på ön Utöya 2011, som syns i bakgrunden.Foto: OLLE SPORRONG
Anders Österberg , riksdagsledamot (S) och fd förbundsstyrelseledamot i SSU.

Vi trodde att högerextremismen skulle försvinna när den hade visat sitt vidriga ansikte. I stället ökar den, i Sverige och Europa, skriver Kadir Kasirga och Anders Österberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Idag är det åtta år sedan Nordens största terroristattentat ägde rum och vi kommer att hedra offren från Oslo och Utöya. Den högerextrema gärningsmannen sitter i fängelse men hans själsfränder runtom i Europa är fler än på mycket länge. 

I en polisrazzia som italienska poliser genomförde mot nazister i Italien beslagtogs en stor vapenarsenal som även innehöll en missil. Det är ett tecken på militär mobilisering inför det ”korståg” som inspirerade även gärningsmannen i Norge.

Klivit över en gräns

De som ansluter sig till nazistiska organisationer har klivit över en tydlig gräns och ägnar sig på allvar åt att störta det demokratiska samhället så som vi känner det och oftast tar för givet.

Det är anmärkningsvärt att terrorexperter och svenska medier inte skriver mer om de militära aktiviteter som nazister nu ägnar sig åt.

Det är också känt att ett antal svenska nazister åkte till Ukraina för att ansluta sig till den nationalsocialistiska Azovbataljonen. Dessa män och kvinnor är lika farliga som IS-terrorister. Därför tycker vi att det är anmärkningsvärt att terrorexperter och svenska medier inte skriver mer om de militära aktiviteter som nazister nu ägnar sig åt här i Sverige. Nazister och IS-anhängare är två sidor av samma mynt. Både vill avskaffa det demokratiska samhället och utrota folkgrupper som inte platsar i deras världsbild.

Utöya var även motsvarigheten till Unga Örnar. Vid huset vid vattnet mördades de flesta av barnen som var där. Vi trodde att efter terrordådet skulle högerextremismen försvinna för den hade visat sitt vidriga ansikte. Men så blev det inte. 

Lagen behöver ändras

Senast under Almedalsveckan i år trakasserade och hotade NMR-anhängare människor utan något större ingripande från polisen, nuvarande lagstiftning behöver således ändras.

Den ideologi som NMR representerar har de senaste 30 åren mördat 23-38 människor i Sverige för att de har varit homosexuella, tillhört en minoritet, varit demokrater, fackliga aktivister eller antifascister. 

En grundläggande del i nazistiska partier är att Sverige ska vara etniskt rent. De som kom hit 1975 och fram till idag är först ut att granskas och utvisas om NMR får bestämma. Den att-satsen gick också att läsa i SD:s partiprogram fram till 1999, sedan ändrades orden men återvandring är fortfarande högt satt på deras dagordning. Utan SD:s retorik om att dela in människor i olika kategorier utifrån ursprung och religion skulle NMR aldrig blivit större än de var för tio år sedan. Långsamt har de avancerat och växer utifrån en retorik som syftar till att skapa rädslor, missnöje och hat. Deras åsikter är inte isolerade i vare sig tid eller rum. 

Våld som politisk metod

Rasism, fascism och nazism ökar i Sverige och Europa. Det senaste året har det skett flera allvarliga händelser som påminner oss om att detta är ideologier som ser våld som en rättfärdig politisk metod.

Direkt efter Utöya anordnade vi som var ledare i SSU en manifestation för att hedra offren för terrordåden i Oslo och Utöya. Det var en minnesstund som vi minns med värme. Jonas Gardell påpekade att vi alla har ett individuellt ansvar för att fortsätta kämpa både mot rasismen men också för att bygga samhället. Han sa; ”Tänd gärna ett ljus idag, men kom ihåg att när ljuset brunnit ut är det i oss själva som lågan måste brinna.” 

Den lågan måste vi ha med oss framåt och bygga Sverige starkt och för alla. Men du behövs också – säg ifrån när det dyker upp rasism i skolan eller på jobbet. Organisera dig i något av de demokratiska partierna. Vi kan inte ta demokratin för given. 

 

Av Kadir Kasirga  

Riksdagsledamot (S)

Anders Österberg 

Riksdagsledamot (S), fd förbundsstyrelseledamot SSU