Helt rätt väg, Carl Bildt! Populistiska Israelvänner likt statsvetaren Ann-Sofie Dahl gå emot alliansen och världsamfundets vision om en statslösning. De blundar för de massiva övergreppen som Israel utför mot palestinska kvinnor, barn och män, skriver centerpartisten Bassem Nasr. Foto: Scanpix
Helt rätt väg, Carl Bildt! Populistiska Israelvänner likt statsvetaren Ann-Sofie Dahl gå emot alliansen och världsamfundets vision om en statslösning. De blundar för de massiva övergreppen som Israel utför mot palestinska kvinnor, barn och män, skriver centerpartisten Bassem Nasr.  Foto: Scanpix

Att vara mot Israels ockupation är borgerligt

Publicerad
Uppdaterad
Israelvänner måste stoppa Carl Bildts pro-palestinska linje, den är inte borgerlig, hävdar statsvetaren Ann-Sofie Dahl.
Bildt har rätt, Dahl har fel. Borgerliga värderingar bygger på medmänsklighet, respekt för internationella konventioner och demokratisering. Inte på ockupation, bosättningar och tortyr. Bildts politik är inte ett svek mot Israel, det är en strategi för att minska våldet från bägge sidorna.
Det skriver i dag BASSEM NASR, centerpartistisk politiker med föräldrar födda i Palestina.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Statsvetaren Ann-Sofie Dahl skriver i en debattartikel att utrikesministern Carl Bildt (m) har svängt åt att bli Palestinavän och svikit borgerligheten.
Upprättandet av en palestinsk stat är något som samtliga riksdagspartier står bakom, likaså EU, USA, Ryssland, FN. Till och med Israel har i formell mening erkänt palestiniernas rätt till sin stat. Tvåstatslösningen är något som i princip alla länder är ense om.
Därför är det egentligen ingen kontroversiell fråga att Carl Bildt och biståndsministern Gunilla Carlsson jobbar för att palestinierna ska få tillbaka den marken som Israel ockuperat i 40 år.
Dahls artikel är intressant då den väljer att lyfta fram vissa saker i regionen, som Hamas våldsamma metoder, men helt blunda för de israeliska övergreppen som är betydligt mer omfattande. Ockupationen nämns inte.

Sedan 1967 har Israel brutit mot internationell rätt och tagit kontrollen över Västbanken och Gaza, dessutom har man inkluderat det palestinska östra Jerusalem i det israeliska statsbygget. Sedan några år tillbaka byggs en gigantisk mur som stjäl ännu mer palestinsk mark och stoppar palestinska bönder från att nå sin jordbruksmark som finns på andra sidan muren.
Det sitter i dagsläget cirka 10 000 palestinier fängslade i Israel, det är fler än invånarna i småländska Markaryd. De allra flesta av dem har inte fått en opartisk prövning av sitt fall och flera rapporter vittnar om tortyr i dessa fängelser. Palestina är styckat av bosättningar och vägspärrar.
Jag träffade en kille som kom till Sverige för några månader sen. Han berättade att han satt på ett kafé när israeliska soldater slog ner honom och band honom på sin pansarvagn för att skydda den mot attacker. Många palestinier säger att den israeliska militären dödar deras själar flera gånger om dagen. De israeliska soldaternas dagliga förnedrande av palestinierna skapar ett väldigt hat mot den israeliska staten som Hamas inte är sena att dra nytta av i sin rekrytering av våldsverkare.
Den islamistiska rörelsen har många israeliska liv på sitt samvete och detta måste fördömas.
Men att Dahl nämner deras våld och nonchalerar det betydligt mera omfattande våldet som Israels regering ger order om är att vilseleda läsarna. Att hon dessutom inte nämner ockupationen och kritiserar de som jobbar för en palestinsk stat tyder på Dahl går emot världssamfundets vision om tvåstatslösning och istället hyllar den våldsamma israeliska ockupationen. Tar Dahl avstånd från ockupationen, tortyren och bosättningarna?
Populistiska Israelvänner likt Ann-Sofie Dahl har fått för sig att vänskap handlar om att blunda för de massiva övergreppen som utförs mot palestinska kvinnor, barn och män.

Jag tror precis tvärtom, vill man nå fred i regionen så är det av högsta vikt att kräva att Israel drar sig tillbaka, militärt och civilt, från palestiniernas mark och inte hindra skapandet av Palestina. Först då kan palestinierna känna hopp inför framtiden och islamisterna skulle inte längre kunna använda frågan som bollträ i sin rekrytering.
 Tony Blair har flera gånger sagt att terrorismen omöjligt kan stoppas om inte palestinierna får tillbaka sitt land. Kloka ord eftersom frågan dels är viktig för palestiniernas tragiska vardag men också för att de islamistiska rörelserna använder frågan om tändvätska i sin propaganda för att värva våldsverkare. Bildts hedervärda arbete för en palestinsk stat handlar inte enbart om palestiniernas rätt till sin stat, det innebär också en ökad trygghet för grannstaten Israel då islamistiska rörelser är mer lätthanterliga när de saknar folkligt stöd mot en ockupationsmakt.
Således är Bildts politik inte ett svek mot Israel, det är en långsiktig strategi för att öka förtroendet mellan folken och därmed minska våldet från bägge sidorna.
Dahl kritiserar Bildts och biståndsministerns stöd till det palestinska folket. Jag är stolt över min regering som hjälper ett fattigt folk som saknar filtar, medicin och mat.
Om Dahl är orolig över att pengarna ska hamna i Hamas fickor så är det väl ändå mer rimligt att kräva att biståndet inte skickas till Palestina som pengar utan som hjälpvaror? Dahls inlägg är omdömeslöst och saknar konstruktiva förslag. Istället ägnar hon sig åt grundlösa anklagelser som att Bildt ”gullar” med Hamas.
Är det en sak som Bildt förtjänar en eloge för så är det väl ändå hans tydlighet i att han inte ser Hamas som en fredspartner men samtidigt att Israel inte gör tillräckligt för en fredlig lösning. En annan sak som Dahl diskuterar är de det påstådda sveket mot de borgerliga värderingarna.
Såvitt jag vet bygger de borgerliga värderingarna på medmänsklighet, respekt för internationella konventioner och demokratisering. Inte på ockupation, bosättningar och tortyr.

I Inledningen av sin artikel skriver Dahl att borgerliga väljare inte fick vad de förväntade sig i Mellanösternfrågan.
Hon frågar vem som kunde ana att Palestinas rätt att existera skulle vara en kärnfråga för en borgerlig regering. Jo, alla som varit inne på alliansens hemsida.
Där presenteras nämligen de borgerliga partiernas arbetsgruppers rapporter som vi gick till val på, en av dem med titeln ”Sveriges nordiska, europeiska och globala engagemang”. I den kan läsas att EU måste kräva att Israel drar sig tillbaka från ockuperat territorium och upphöra med byggandet av bosättningar. I rapporten bekräftas också tvåstatslösningen, med tanke på att Israel redan är en etablerad stat så kan det inte tolkas på något annat vis än att palestinierna ska ha samma rätt till sin stat.
Det kan tyckas märkligt att en statsvetare som är verksam inom ett forskningsprojekt om borgerlig utrikespolitik inte verkar ha koll på alliansens arbetsgrupp för utrikesfrågor för valet 2006.
Nog är det önskvärt att fler statsvetare blandar sig i den politiska hetluften, men än mer angeläget är att de gör det med en forskares hederlighet och inte en populists ensidighet och ytlighet.

BASSEM NASR
Bassem Nasr, 26, är politisk sekreterare på Centerpartiet, han bor i Skåne och skriver krönikor i Skånska Dagbladet. Han har stora förhoppningar på Tony Blair som medlare i Mellanöstern då Blair har balanserade åsikter och är en karismatisk person som kan sätta fart på fredsförhandlingarna. ”Ideologiskt ligger Blair nära den svenska högern, något som även Fredrik Reinfeldt uttalat.”
På fritiden följer Bassem MFF och kollar på serien ”Curb your Enthusiasm”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag