Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att vakna till bomber får inte bli det nya normala

”Att sätta stopp för det växande våldet är vår tids stora frihetsfråga”, skriver Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna. På bilden har polisen åkt ut till platsen för en explosion i Flemingsberg utanför Stockholm i förra veckan.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Det grova våldet håller på att riva sönder det samhälle vi vill att Sverige ska vara. Efter fem år famlar regeringen fortfarande efter svaren, skriver Johan Forssell, M, som kräver skärpta straff och ökad övervakning.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När riksdagen i dag håller en extrainsatt debatt om det utbredda gängvåldet och den senaste tidens många skjutningar och sprängningar, är det hög tid att gå från ord till handling. Straffen för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats måste skärpas och övervakningskameror utan dröjsmål sättas upp i samtliga utsatta områden och på andra brottsutsatta platser runtom i landet.

Uppgörelser utanför förskolor, skjutningar på öppna platser mitt i folkträngseln, sprängningar inne i flerbostadshus.

Scenerna känns igen från Stockholm, Malmö och Göteborg, men också Linköping, Eskilstuna, Örebro och Uppsala, liksom många andra orter. Alla är de bilder av Sverige 2019.

Parallellsamhällen växer fram

Gängkriminaliteten och det grova våldet håller på att riva sönder det samhälle vi känner och det land vi vill att Sverige ska vara. Hela 60 områden klassas som utsatta och misstron är stor mot samhällets förmåga att hantera brottsligheten och de många skjutningarna. Narkotikahandel bedrivs på öppen gata. Handgranater och sprängmedel används i uppgörelser mellan kriminella och i attacker riktade direkt mot polisen. Parallella samhällsstrukturer växer fram som på allvar hotar samhällskontraktet.

Den rödgröna regeringen har haft fem år på sig att vända utvecklingen, men famlar fortfarande efter svaren på den växande otryggheten. Morgan Johansson och Mikael Damberg verkar varken förstå vidden av problemen eller ha någon långsiktig plan för att vända utvecklingen. Det räcker inte med att Mikael Damberg åker ut för att göra några snabba tv-intervjuer på platser där det nyss har skjutits eller har sprängts. Vad som krävs nu är tydliga reformer och politisk handlingskraft.  

Att sätta stopp för det växande våldet och återupprätta tryggheten på gator och torg är vår tids stora frihetsfråga

Vi moderater har tidigare presenterat omfattande satsningar på fler poliser för att kunna upprätthålla säkerheten och beivra brottsligheten. Vi har också föreslagit en särskild gängbestämmelse som skulle dubblera straffen för den som begår ett gängrelaterat brott och att narkotikaförsäljning ska straffas hårdare. Samtidigt bör dagens form av mängdrabatt slopas så att kriminella ställs till svars för fler av de brott som de begår. Reglerna för villkorlig frigivning måste skärpas och lagstiftningen ändras så att fler utländska medborgare utvisas till sina hemländer.

Fyra gånger fler övervakningskameror

I samband med dagens extrainsatta debatt om gängkriminaliteten, vill jag därför presentera ytterligare två angelägna åtgärder.

För det första bör straffet skärpas för den som ertappas med sprängmedel på allmän plats. Lagen om brandfarliga och explosiva varor behöver ändras så att den som hanterar sprängmedel på allmän plats eller annan plats där människor brukar samlas, döms för grovt brott till fängelse i lägst två år. I dag kan dessa brott bedömas som brott av normalgraden med en straffskala som börjar på böter.  

För det andra behöver övervakningskameror omedelbart sättas upp på brottsutsatta platser eller där det bedöms finnas en risk för nya sprängdåd eller skjutningar. Polisen bör därför genast tillföras de resurser som krävs för att åstadkomma det. Moderaterna vill att polisen tillförs 150 miljoner kronor från 2020 och framåt. Resurstillskottet skapar utrymme för att antalet kameror kan bli upp till fyra gånger så många som i dag i hela landet. Vid behov bör resurstillskottet ske tidigare, exempelvis redan i höständringsbudgeten, för att få upp kamerorna snabbare. 

Barn i korselden

Att sätta stopp för det växande våldet och återupprätta tryggheten på gator och torg, är vår tids stora frihetsfråga. Kriminella gäng får inte tillåtas gripa tag i utsatta förorter, slå klorna i butiksinnehavare och dra in barn och ungdomar i kriminalitet och missbruk. Att människor vaknar till ljudet av bomber som sprängs i bostadsområden eller oroar sig för att barnen ska träffas i korselden från de kriminella gängens skjutningar, får inte bli ett nytt normalläge.


Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson, Moderaterna