Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Att tvinga sjuka att jobba är inte rätt väg

Tomas Eneroth (S). Foto: Bjorn Nordqvist

I dag vet Moderaterna om hur många som blivit utförsäkrade sedan 2008.

Trots detta argumenterar de för ett återinförande av den bortre tidsgränsen, skriver Tomas Eneroth.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

När beslutet att införa en bortre tidsgräns i sjukförsäkringen röstades igenom i riksdagen 2008 applåderade flera moderata ledamöter. Visste de då att beslutet skulle resultera i att över 100 000 personer skulle utförsäkras, att svårt sjuka människor skulle tvingas oroa sig över sin försörjning, stängas av från sjukförsäkringen och hänvisas till Arbetsförmedlingen?

I dag vet ni detta, och trots det argumenterar ni för ett återinförande av den bortre tidsgränsen. Ni menar att er politik ledde till minskad sjukfrånvaro. Faktum är att sjukskrivningarna ökade dramatiskt under Ulf Kristerssons tid som socialförsäkringsminister, trots utförsäkringarna. Den ökade ohälsan var ett direkt resultat av en politik som urholkade välfärden med besparingar inom skola och sjukvård med minskad bemanning och försämrad kvalitet som följd. Den moderatledda regeringen lämnade efter sig ökade kostnader för sjukpenningen med 12 miljarder.

 

Att tvinga personer som är för sjuka för att arbeta ut på arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå för att komma till rätta med en ökande sjukfrånvaro. För oss socialdemokrater är det självklart att alla som kan ska arbeta. Det är lika självklart att den som är sjuk ska ha tillgång till en trygg försäkring som ger rätt till snabb rehabilitering och ekonomisk trygghet. Ingen ska behöva gå från hus och hem för att man haft oturen att bli sjuk.

Lösningen för att minska sjuktalen handlar om att ge hälso- och sjukvården bättre möjligheter att stötta de som blir sjuka, att hjälpa arbetsgivare i det förebyggande och rehabiliterande arbetet och att ge Försäkringskassan förutsättningar att göra sina prövningar så att insatser kan göras i rätt tid. Det handlar också om att tillföra resurser för fler anställda i skola, sjukvård och omsorg. Det moderata experimenterandet med utförsäkringar av sjuka var både ovärdigt och overksamt för att göra sjuka människor friskare. Därför är det glädjande att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen nu äntligen avskaffas.

 

Tomas Eneroth

Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen