Att ta bort kontanter löser inte problemen

Karin Johansson.
Foto: Bjorn Mattisson
Kontanter.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Varje rån är ett rån för mycket. Men att ta bort kontanterna löser inga problem, skriver Svensk Handel i en replik till Handels.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sverige ligger i framkant jämfört med nästan alla andra länder när det gäller köp som genomförs med kort. Det är positivt. År 2020 räknar vi med att andelen kortbetalningar kan vara så hög som 90-95 procent. Samtidigt är kontanter helt nödvändiga under den tid vi kan överblicka.

I grunden har vi och Handelsanställdas förbund samma vision, att vi i framtiden ska kunna sköta våra betalningar på ett säkrare och billigare sätt. Vi ser dock hur viktiga kontanterna är för många grupper i samhället som under lång tid framöver kommer att använda kontanter.

Varje rån är ett rån för mycket. Men det är viktigt att se att rånen mot kontanter stadigt går ner.


I dag är mer än hälften av rånen riktade mot butikens varor och utvecklingen går snabbt. Säkerheten och arbetsmiljön för de anställda i handeln är otroligt viktig. Det är inte bättre att bli rånad på tobak och kött än på kontanter. Rånen mot värdetransporter, som Handels tar upp som ytterligare ett skäl, är mycket ovanliga. Det handlar om enstaka fall per år. Att ta bort kontanter löser inte problemet med butiksrån – tyvärr är det inte så enkelt.

Samhället måste se hårdare på rån där varor är det primära bytet. I dag skrivs de flesta av som stöld, vilket innebär att det nästan är riskfritt att utsätta butikspersonal för hot och våld så länge som varor är byte. Här borde vi som bransch kroka arm och driva denna fråga mot ansvariga politiker.

Svensk Handel leder i stora delar utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle. Vi arbetar hårt för att göra kortbetalningar säkrare och billigare. Ny teknik som kontaktlösa kortbetalningar, betalningar med mobiltelefon, samt tjänster som Swish vid betalning i butik, syftar alla till att minska användandet av kontanter.

Fick vi önska skulle utvecklingen gå ännu snabbare, men vi ser att kontanter kommer att vara ett giltigt betalmedel i Sverige över lång tid och måste förhålla oss till det.


Karin Johansson

Vd, Svensk Handel

Per Geijer

Säkerhetschef, Svensk Handel