Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att strida för IS måste kriminaliseras

Bilden av att man kan åka ner som terrorist och komma tillbaka till Sverige utan att riskera straff måste ändras, skriver Roger Haddad (FP).
Foto: Jessica Gow / Tt
Det är redan i dag kriminellt att finansiera, rekrytera, uppmuntra och organisera terrorism. Trots detta har ingen IS-terrorist eller som aktivt stöttat terrororganisationen IS åtalats och dömts i svensk domstol, skriver Roger Haddad (FP).
Foto: Peter Dejong

Bilden av att man kan åka ner som terrorist och komma tillbaka till Sverige utan att riskera straff måste ändras, skriver Roger Haddad (FP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nyligen debatterade jag och inrikesministern Sveriges beredskap kring de 115 personer som enligt Säkerhetspolisen deltagit och stöttat IS-terrorismen och som nu återvänt till Sverige. Över 120 personer befinner sig kvar i konfliktområdena.

Efter självmordsattentatet i Beirut där nästan 50 personer fick sätta livet till drabbades den franska huvudstaden av ytterligare ett avskyvärt terrorattentat med över 120 döda. Att skärpa terroristlagstiftningen utgör bara en liten del i den svenska kontraterrorismen.

Det är redan i dag kriminellt att finansiera, rekrytera, uppmuntra och organisera terrorism. Trots detta har ingen IS-terrorist eller som aktivt stöttat terrororganisationen IS åtalats och dömts i svensk domstol.

Folkpartiet liberalerna föreslår följande åtgärder; Att strida för en terroristorganisation som IS måste kriminaliseras.

Vi är kritiska till att utredningen som tillsattes i december förra året inte lämnade förslag när den första delutredningen kom i juni 2015. Lagen kring terrorresor behöver skärpas, men även här har regeringen ännu inte lagt en proposition trots utfästelser i somras. En sådan lag kan därför tidigast träda ikraft sommaren 2016 eller senare på hösten. När det gäller stridande för terrorism utomlands kan en sådan lag, med regeringens hantering, tidigast bli lag 2017.


Det är olyckligt att inte allt kommer i ett enda paket. Folkpartiet vill vidare underlätta för Säkerhetspolisen att inhämta underrättelse även vid förundersökning, detta har vi uppmärksammat behovet av, men samtidigt betonat att det ska kunna ske med hänsyn till den verksamhet som Försvarets radioanstalt bedriver.

På kort sikt är lokala insatser viktiga på skolorna, med fler närpoliser och en aktivare dialog med vuxna och inte minst imamer som kan ha en avgörande påverkan på ungdomar som får en felaktig bild av islam. Folkpartiet vill vidare att Sverige aktivt deltar i Europols antiterroraktion på ett mer operativt sätt när det gäller arbetet med att stoppa terrorplattformar och spridande av våldbejakande islamistisk extremism på sociala medier. Här måste det främst ske i samverkan med de organisationer och företag som driver plattformar för sociala medier.

Regeringen har när det gäller näthat öppnat upp för lagstiftning. Då är det rimligt att vi också öppnar för lagstiftning mot sådant som redan är kriminellt, nämligen att uppmana, uppmuntra, organisera och rekrytera samt finansiera terrorism. Tusentals konton och inlägg görs dagligen för att locka inte minst barn och ungdomar. Dessa radikaliseras och nästlas in i en våldbejakande miljö där man uppmanas begå jihad, främst i Syrien och Irak.


Men efter händelserna i Frankrike är det uppenbart att vår beredskap och kontroll måste bli mycket bättre. I avvaktan på ett slut på kriget i Syrien måste vi göra vad vi kan för att förhindra att unga människor från Sverige och Europa reser ner i terrorns namn.

Folkpartiet vill också dubbla kapaciteten hos åklagarmyndigheten i första hand inom riksenheten för säkerhetsmål. Utan insamling av bevis kommer ingen terrorist att dömas. Vi föreslår också mer resurser till enheten som hanterar krigsbrott. De som reser tillbaka, eller för övrigt de som kommer flyktingvägen kan ha begått kriminella brott, därför måste åklagarmyndigheten och Migrationsverket ges bättre förutsättningar att hantera detta. Här har regeringen inte lagt mer resurser i sin budget.

Arbetet mot radikalisering, extremism och terrorism löses inte bara av skärpta straff. Men svensk lag måste kompletteras, där det finns luckor, exempelvis måste pass kunna dras in. Men bilden av att man kan åka ner som terrorist och komma tillbaka till Sverige utan att riskera straff måste ändras. Vi har inte i tillräcklig utsträckning använt de lagar som finns, vår åklagarkapacitet är för sårbar.

Självklart ska de som aktivt stridit och mördat i terrorismens namn straffas för sina avskyvärda handlingar. Folkpartiet har utöver terrorlagen lagt förslag på skärpt vapen- och smugglinslag men också höjda straff för vapeninnehav och handgranater.

Det är i dag oklart vad regeringen kommer föreslå då inget av detta finns aviserat i årets lista över propositioner.


Roger Haddad (FP)

Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot i justitieutskottet