Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Att stänga gränserna är inte att ta ansvar

Ann Heberlein uppmanade, tillsammans med två skånska M-toppar, Centern att helt hålla sig borta från migrationspolitiken – för alliansens skull. Foto: MIKAEL WILMARSGARD
Niels Paarup-Petersen är gruppledare för C i Malmö.
Jonny Cato Hansson är etta på C:s riksdagslista för Västra Skåne. Foto: Gabriel Martinez
Sofia Nilsson (C) är vice ordförande för kommunstyrelsen i Östra Göinge.

Att Heberlein, Wutzler och Sonesson hellre vill samarbeta med SD än C är inget nytt. Men vill man vara moraliska förebilder kan man väl åtminstone säga det öppet, framför att försöka driva in dolken i ryggen på allianssamarbetet med migrationspolitiken som alibi, skriver tre C-toppar i Skåne.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | MIGRATION. Tre ledande moderater från Skåne påstår att Centerpartiet är illojalt och ansvarslöst. Lojalitet mot alliansen innebär för skribenterna blind lydnad mot moderat politik. Ansvar är för skribenterna att rösta som Moderaterna i alla frågor.

Låt oss påminna dessa tre upphöjda moderata politiker om att alliansen inte är Moderaternas projekt. Det är alla fyra partiers projekt. 

Att ens få för sig att Centerpartiet ska lova att ”inte ha något som helst inflytande över landets migrationspolitik” är så klart löjeväckande. Centerpartiet tillhör Centerpartiets medlemmar och väljare. Inte tre skånska moderater med valfeber. 

Att dessutom påstå att Centerpartiets lojalitet med övriga partier är svag måste komma från en övertygelse om det egna partiets förträfflighet som bara den som inte ser bjälken i sitt eget öga kan ha.

 

LÄS MER: Håll tassarna borta från migrationen, Centern

 

M valde samarbete med regeringen och SD

Låt mig påminna skribenterna om att Moderaterna tillsammans med regeringen och SD gick mot resten av allianspartierna när den tillfälliga lagen skapades. Moderaterna bröt uppgörelsen om migrationspolitiken. Moderaterna lämnade den konstruktiva politiska dialogen inom alliansen till fördel för ett samarbete med en kappvändande regering och populisterna i Sverigedemokraterna.

Att Centerpartiet röstar för ett förslag som är en direkt konsekvens av de systemfel som Moderaterna varit med att införa, utan resten av alliansen, är inte illojalt. Det är medmänskligt. Heberlein, Sonesson och Wutzler är dessutom svar skyldiga hur de hade hanterat de många ensamkommande som inte hade kunnat skickas till något hemland, men inte heller fått lov att stanna. Ansvar är inte att försvara system - ansvar är att försvara människor.

Wutzlers rika kommun smiter från ansvar

Att ta ansvar är också att ta ansvar för hela samhället. Vellinges moderata ledning har till exempel gjort allt de kunnat för att undvika att ta ansvar för mottagande av de som flytt krig och misär. En av Sveriges rikaste kommuner har vägrat ta sin del av det gemensamma ansvaret vi har för att hjälpa till. Samtidigt har andra alliansedda kommuner i Skåne tagit det största ansvaret. Kom inte här och prata om ansvar.

Att ta ansvar är också att arbeta för de reformer som krävs. Under alliansregerings tid försökte Centerpartiet, precis som nu, driva igenom reformer av arbetsmarknaden. Tyvärr utan att få tillräckligt stöd i riksdagen och dåvarande regering. Det betalar vi för nu.

Centern ser andra möjligheter än stängda gränser

Att ta ansvar är också att se till att systemen ändras så kostnaderna sänks. För Centerpartiet finns det andra möjligheter än stängda nations- och kommungränser för att göra migration ekonomisk hållbar. Centerpartiet vill inte att man ska kunna få anhöriga utöver den närmaste familjen till Sverige på bekostnad av samhället. Därför föreslår C att systemen förändras så försäkringar täcker alla eventuella kostnader. Därför har Centerpartiet också lagt fram förslag efter förslag för att dra ned kostnaderna för migration och för att öka möjligheten till arbete. 

Att ta ansvar är att arbeta för att migrationspolitiken skapas med långsiktiga blocköverskridande avtal. Vilket är vad Centerpartiet föreslår och arbetar för. 

Att ta ansvar är att arbeta för ett alliansledd regeringsskifte i Sverige och de många kommuner, som Malmö, där integrationen har fallerat. 

Att Heberlein, Wutzler och Sonesson hellre vill samarbeta med SD än C är inget nytt. Men vill man vara moraliska förebilder kan man väl åtminstone säga det öppet, framför att försöka driva in dolken i ryggen på allianssamarbetet med migrationspolitiken som alibi. Åtminstone om man vet vad ordet lojalitet betyder.

 

Av Niels Paarup-Petersen

Gruppledare, Centerpartiet i Malmö 

1:a riksdagslistan Malmö 

Sofia Nilsson

Vice ordf. kommunstyrelsen (C) Östra Göinge

1:a riksdagslistan norra och östra Skåne 

Jonny Cato Hansson

1:a riksdagslistan (C) Västra Skåne