Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför är Lucia viktig för integrationen

Lucia är en symbol för de olikheter vi har i vårt samhälle, skriver Menekse Mermer.Foto: MCCAREN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / MCCAREN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Menekse Mermer är debattör och socialsekreterare. Foto: PRIVAT

Vi ställer krav om att invandrare ska ta del av den svenska kulturen – men hur ska detta gå till om vi stänger dörren? skriver Menekse Mermer. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | LUCIA. Vi firar Lucia som ett helgon eftersom hon vägrade överge sin kristna tro. En modig kvinna som inte lät sig tystas, trots konsekvenser med svärd och brinnande bål. Med andra ord är Lucia en symbol för rätten till sin egen identitet. 

Det moderna Luciafirandet tog fart på 1920-talet men nu ställer förskolor in firandet med motiveringen att ingen ska känna sig exkluderad på grund av ekonomi. En del förskolor har kvar luciasångerna, men utan föräldrars närvaro. I Sverige gillar vi konsensus, ibland in absurdum. All denna tankeverksamhet må vara god, men den får konsekvenser.

Utmärkt tillfälle att visa svenska traditioner

Samtidigt pågår diskussioner om ett brinnande ämne som inte slocknar, nämligen integration. Men jag undrar på vilket sätt det gynnar integrationen och inkluderingen att begränsa Luciafirandet när det endast är i det offentliga rummet som många invandrade barn och vuxna kan ta del av de svenska traditionerna? Det är barn och vuxna som lever i vårt samhälle och som har sin framtid i detta land där majoriteten är svenskar. När vi talar om integration ställer vi krav på invandrare, att de ska ta del av den svenska kulturen. Men hur ska detta gå till när vi stänger dörren? Det är när vi omöjliggör delaktighet i den rådande kulturen som det leder till exkludering. Det är barnens och de vuxnas rättighet och Sveriges skyldighet att alla ska förses med denna gemenskap och kunskap.

Pridefestivalen, Ramadan, Halloween, Hannukkah, jul, newroz, påsk med mera – och även Lucia – är ett uttryck för just de olikheter som vi har i vårt samhälle. Multi-kulti betyder samexistens av kulturer/religioner och i den ingår även den svenska kulturen. Vi måste få vara olika i ett samhälle för att det är just det vi är. Vi är alla, varenda en av oss, just olika. Vi ska inte försöka eliminera, radera, exkludera olikheterna. Vi ska fortsätta att sträva efter ömsesidig respekt för de identiteter vi bär på, det är då vi får lyckligare individer och ett rikare samhälle. Människor inspireras av varandra, övertid kommer de att finna sina vägar till konsensus och gemenskap trots olikheterna. Genom integration. 

Rätten till samexistens

Vi firar Lucia då hon med mod stod upp för sin identitet. Vi ska därför inte bränna Lucia på bål ännu en gång och offra henne för människans strävan efter ett homogent samhälle. Lucia föll offer då hon ville leva i multi-kulti och hon är en symbol för rätten till sin egen identitet och att få samexistera. Hennes mod spred sig hela vägen till Sverige. 

Låt då denna kvinna fortsätta tända ljus, när vi går vilse i allt mörker.

 

Av Menekse Mermer

Socialsekreterare