Gulan Avci (L).Gulan Avci (L).
Gulan Avci (L).
Ulla Andersson (V). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGUlla Andersson (V). Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulla Andersson (V).  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Att skylla sjukvårdens kris på skattesänkningar är direkt felaktigt

Publicerad

Det är en klassisk tankevurpa som Vänsterpartiet gör gång efter annan, att ju mer man höjer skatten desto mer skatteintäkter får man. Det stämmer inte, skriver Gulan Avci (L). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en mycket snedvriden replik skriver Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson att krisen inom sjukvården är på grund av den borgerliga regeringens stora skattesänkningar och privatiseringar. 

Det är en klassisk tankevurpa som Vänsterpartiet gör gång efter annan, att ju mer man höjer skatten desto mer skatteintäkter får man. Det stämmer inte. Under alliansens styre steg skatteintäkterna både till kommuner och landsting enligt Ekonomistyrningsverket och Riksdagens utredningstjänst. Så att skylla sjukvårdens kris på inkomstskattesänkningar är ett direkt felaktigt påstående. 

 

LÄS MER: Sjukvården är i kris på grund av de borgerliga skattesänkningarna 

 

Det andra man bör ha i minnet är att alliansens jobbskatteavdrag främst gynnade medel- och låginkomsttagare, där ibland kvinnor. Fler gick från försörjningsstöd till eget arbete tack vare Alliansens jobbpolitik. 

Avslutningsvis menar Vänsterpartiet att det inte är bristen på sjuksköterskor som är problemet utan brist på rimliga villkor och rimliga löner på sjukhusen. Därmed har ju Vänsterpartiet själva bevisat vår poäng, nämligen att när man inte får lön för sitt arbete, sin utbildning och sin kompetens så väljer man att gå till en annan arbetsgivare.  På grund av Vänsterpartiets politik med höjda skatter kommer nu ännu färre sjuksköterskor att få betalt för att de valt att utbilda sig. 

 

Gulan Avci (L)

ordförande Liberala Kvinnor 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag