Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att SD vill skära ner på lärarnas löner är fakta

Dagens tre största inrikesnyheter
Jimmie Åkesson, partiledare SD.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anna Ekström (S), utbildningsminister.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stå för er egen politik, SD! Att skylla ifrån sig och kalla dem som berättar om era förslag för lögnare är inte seriöst, skriver Anna Ekström (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Sverigedemokraterna arbetar hårt för att bli behandlade som ett vanligt parti. Då borde man också kunna stå för sin egen politik. Men när någon granskar eller ifrågasätter de förslag SD lägger fram i Sveriges riksdag, så stämplas man systematiskt som lögnare av sverigedemokrater. Det är inte värdigt ett demokratiskt samtal byggt på kunskap och fakta.

Alla som läser SD:s budget kan svart på vitt se att man skär ner på lärarnas löner. Det är fakta, inte lögn. Men SD vill uppenbarligen inte prata högt om sina egna förslag – om SD:s budget röstas igenom i riksdagen senare i höst så skulle tiotusentals lärare riskera en lönesänkning på flera tusen kronor per månad.

Vi fortsätter stärka kommunerna

Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt bemödar sig inte ens att svara på det. I stället vill de prata om kommunernas ekonomi. Det gör jag gärna. 

Regeringen kommer att fortsätta stärka resurserna till kommunerna under de kommande åren, eftersom behoven i välfärden är så stora. SD föreslår i stället nedskärningar, en slaktad Arbetsförmedling och återinförd stupstock i sjukförsäkringen. Det skulle innebära en kraftig försämring av kommunernas ekonomi, med ökade kostnader för både försörjningsstöd och arbetsmarknadspolitik. 

I en demokrati granskas alla partier. Så länge SD fortsätter att lägga fram förslag som slår mot hela yrkeskårer och breda löntagargrupper så får man tåla att granskas – och stå för sin egen politik.

 

Anna Ekström (S)

Utbildningsminister

Isak Skogstad: Här är de obekväma sanningarna om den svenska skolan

Kultur-Expressen: ”Gör om lärarutbildningen från början”