Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Att regeringen skyller på ”Putin-priser” är bara pinsamt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
De höga bränslepriserna beror först och främst på skatten.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/STELLA PICTURES
Carl-Wiktor Svensson är riksdagskandidat för KD.

Det är mycket i världen som är Vladimir Putins fel, inte minst det ukrainska folkets fruktansvärda lidande. Men att vi i Sverige har bland de högsta drivmedelspriserna och elpriserna i världen hör inte dit.

När regeringen försöker skylla de höga priserna på Putin, genom att kalla dem ”Putinpriser”, blir det bara pinsamt och vilseledande, skriver riksdagskandidaten Carl-Wiktor Svensson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Som alla kommer ihåg var priset på drivmedel högt långt innan Ryssland invaderade Ukraina. Redan 20 januari presenterade Kristdemokraterna ett förslag på hur dieselpriset skulle kunna sänkas med tre kronor. Redan då låg dieselpriset på över 20 kronor litern.

Och redan i november begärde Kristdemokraterna en särskild debatt i riksdagen om de höga elpriserna. Det var långt innan Putin hade börjat konstruera sina krystade argument för att anfalla Ukraina. Orsaken till de höga elpriserna var den europeiska energipolitiken, som har gått ut på att öka andelen icke-planerbar energi och fasa ut kärnkraften. Denna feltänkta inriktning har tyvärr även varit den svenska regeringens politik.

Varför är dieseln mycket billigare i andra länder?

Om det verkligen hade varit fråga om ”Putinpriser” på drivmedel borde också alla länder drabbas på samma sätt. Men i verkligheten har Sverige det näst högsta dieselpriset i världen. Länder som Estland, Polen och Lettland har betydligt lägre dieselpris. Vad detta innebär för svenska hushåll och företag är inte svårt att räkna ut. Att det land som har de största avstånden också har de högsta drivmedelspriserna är fullständigt orimligt.

Som många redan har konstaterat har vi inte ”Putinpriser” på bensin och diesel i Sverige. Vi har ”Magdalenapriser”.
Statsminister Magdalena Andersson (S).
Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Sanningen är att svenska drivmedelspriser i mycket hög grad beror på skatt och inblandningen av biodrivmedel. På bensinen utgörs mer än hälften av priset av skatt. För dieseln är kravet på att det ska blandas i en hög andel biodrivmedel synnerligen kostnadsdrivande.

Eftersom momsen tas ut både på produktionskostnaden och på skatten tjänar staten stora pengar både på höga skatter och på stigande produktionskostnader.

Svagt att inte stå för sin egen politik

Som många redan har konstaterat har vi inte ”Putinpriser” på bensin och diesel i Sverige. Vi har ”Magdalenapriser”. Det är svagt att regeringen varken vågar stå för sin egen politik eller ändra den, utan i stället försöka vilseleda medborgarna.

Det är samma mönster som när regeringen skyller vårdköerna på pandemin och talar om ”coronaköer”. I verkligheten växte köerna långt före pandemin, och regeringen har ingen politik för att korta ner dem.

Socialdemokraternas politik har gjort det dyrt att vara svensk. För många människor och företag i vårt land innebär priserna på bensin, diesel och el nu reella problem att få ekonomin att gå ihop. De förtjänar bättre än trolleri med ord. De förtjänar klara besked – och de förtjänar åtgärder som gör skillnad. Sveriges företag behöver inte fler panikbidrag eller nödmiljarder, de förtjänar förutsättningar att utvecklas som är lika med övriga Europa.

Energi- och bränsleskatten måste sänkas och reduktionsplikten behöver anpassas till en EU-nivå. NU!


Av Carl-Wiktor Svensson

Riksdagskandidat för Kristdemokraterna

Se något mer:

Magdalena Andersson (S) kommenterade vad hon och de andra partierna samtalade om under dagens partiledarsamtal.