Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att könsblanda leksaker leder inte till jämställdhet

Gustav Fridolin presenterade i onsdags MP:s lista över "genusflum".Foto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal (KD) är kommunalråd i Linköping.Foto: JENS CHRISTIAN

Att sluta kalla någon för flicka eller pojke, att ta bort dockvrån eller könsblanda leksaker är inte jämställdhetspolitik – utan bara genusflum, skriver Sara Skyttedal (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | JÄMSTÄLLDHET. Sjukskrivningar bland kvinnor är hög, otryggheten stor och förlossningsvården brister. Men i stället för dessa jämställdhetsproblem väljer Fridolin att stolt fokusera på genusflumpolitik. Några exempel: flicka och pojke tas bort i förskolans läroplan, förskolor tar bort dockvrån, "könsblandar" leksaker och arbetsuppgifter hos lokalanställda utomlands ses över så att de inte bryter könsstereotypa mönster. Förskolepersonalen arbetar utmärkt med likabehandling och att ge flickor och pojkar samma möjlighet att utvecklas, enligt Skolinspektionen. Men Fridolin underkänner personalens arbete i sin nya läroplan – de ska arbeta mer med genus.

 

LÄS MER: Fridolin: Här är allt genusflum som jag vill införa i skolan 

LÄS MER: Låt vår skola befrias från Gustav Fridolin

 

KD tar sig an riktiga jämställdhetsproblem

Det behövs en politik som tar sig an de riktiga jämställdhetsproblemen. Kvinnor och män ska få likvärdiga förutsättningar och villkor för att utvecklas samt makt att forma sina liv utifrån sina egna önskemål. Vi behöver därför avskaffa kvoteringen i föräldraförsäkringen, föräldrar ska fritt kunna överlåta dagar till varandra eller andra närstående. En lag om max 12 barn i småbarnsgrupperna ska införas i förskolan så att barnen mår bra, personalen får bättre förutsättningar och föräldrar slipper oroa sig. Premiepensionen ska automatiskt delas lika mellan föräldrar och pensionsrätten för föräldrar höjas. Vi vill lägga ned landstingen och förstatliga sjukvården så att förlossningsvården blir jämlik.

Inför hedersbrott som brottsrubricering

Kvinnors trygghet måste öka genom bättre stadsplanering, en sexualbrottsgrupp inom polisen, höjda straff för sexualbrott, 10 000 fler synliga poliser, fotboja vid kvinnofridskränkning och att hedersbrott införs som brottsrubricering. 

Att sluta kalla någon för flicka eller pojke, att ta bort dockvrån eller könsblanda leksaker är inte jämställdhetspolitik utan bara genusflum.

 

Av Sara Skyttedal (KD)

Kommunalråd Linköping