DEBATT. Coronaviruset innebär enorma påfrestningar på vårt samhälle. Utöver en hälsokris som prövar välfärdens kärna till sitt yttersta slår krisen brutalt mot ekonomin. Men det är viktigt att krisåtgärder inte bara stimulerar ekonomin på kort sikt utan också förbättrar ekonomin långsiktigt. Vi behöver politik som håller nere arbetslösheten även efter krisen.
Nyligen flaggade Arbetsförmedlingen att antalet långtidsarbetslösa kan öka dramatiskt till 200 000 personer innan året är slut. Konjunkturinstitutet räknar med rekordlåg tillväxt både på kvartals- och årsbasis.
En fråga som påverkar arbetslösheten är nivån på a-kassan. Regeringen har chockhöjt såväl grundbeloppet som taket i arbetslöshetsförsäkringen. Det är den enskilt största bidragshöjningen på många år, och det största avsteget från alliansens arbetslinje hittills. Höjda bidrag kan ge kortsiktig stimulans, men riskerar att skada ekonomin rejält om de inte rullas tillbaka när lågkonjunkturen är över.
Lita inte på S
Även om förändringarna beskrivs som ”tillfälliga” är det svårt att lita på Socialdemokraterna. Tidigare tillfälliga krisåtgärder som skadar ekonomin har gjorts permanenta – som värnskatten – och hittills har Stefan Löfven inte visat att han prioriterar jobben annat än i ord. Därtill ökar kraven på att permanenta de åtgärder som genomförts, senast från LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
Sveriges A-kassor menar att höjningen 2015 kan ha inneburit så mycket som 3,4 procentenheters ökning av arbetslösheten.
Men höjd a-kassa är en björntjänst för hela samhället, inte minst för dem som förlorar jobb i krisen. All erfarenhet och forskning visar nämligen att höjda bidragsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen leder till högre arbetslöshet.
Tydliga bevis för faran med höjning
Konjunkturinstitutet konstaterade 2016 att ”högre nivå och varaktighet i arbetslöshetsförsäkringen främst ger högre och långvarigare arbetslöshet”.
Sveriges A-kassor menar att höjningen 2015 kan ha inneburit så mycket som 3,4 procentenheters ökning av arbetslösheten. Det motsvarar mer än 150 000 arbetslösa.
Professor Lars Calmfors har gått igenom 28 studier från olika länder. I 24 av dem finns tydliga bevis för att höjd arbetslöshetsersättning minskar övergång från arbetslöshet till jobb.
C och L måste ställa krav
Det är viktigt att upprätthålla incitamenten att söka jobb – inte minst i en lågkonjunktur. Regeringen måste därför låta den tillfälliga förstärkningen av arbetslöshetsförsäkringen bli just tillfällig. Här ligger ett stort ansvar på samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna, som måste sätta jobben först och kräva att a-kassan sänks.
Höjd a-kassa är, som Marcus Wallenberg en gång beskrev devalvering, som att kissa i byxorna: ”det värmer gott i början, men sen blir det jädrans obehagligt”. Om höjningen får vara kvar riskerar vi en värre arbetslöshetskris längre fram. En sådan björntjänst har vi inte råd med.
Av Caspian Rehbinder
Programansvarig arbetsmarknad Timbro