Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att hålla hockey-VM i Belarus är vansinne

Massprotesterna fortsätter mot regimen i Minsk.
Foto: TT
Diktatorn Alexander Lukasjenko.
Foto: SERGEI SHELEG/SIPA
Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: Magnus Fröderberg

Sanktionerna mot Belarus och diktatorn Lukasjenko är långt ifrån tillräckliga. Det finns betydligt mer Sverige och EU kan göra. Det är dags att vår regering agerar för en mer kraftfull politik för frihet i Belarus, skriver Fredrik Malm (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen besökte Belarus rättmätige president Svjatlana Tsichanouskaja Sverige. Annars lever hon i exil i Vilnius, Litauen. Presidentvalet som hölls i augusti kantades av massivt fusk från diktator Alexander Lukasjenkos sida. Under hösten har stora protester genomförts mot regimen varje vecka, med en massarrestering och kraftigt övervåld från regimens sida.

Tsichanouskaja har lovat att fria val ska hållas om hon får makten. Hon är symbolen för den enorma frustration som finns hos befolkningen i Belarus efter årtionden av diktatur, maktmissbruk och korruption. Under sitt besök i Sverige manade hon EU att växla upp arbetet för frihet i Belarus. 

20 000 gripna

Belarus ligger bara en timmes flygresa från Sverige. Men bevakningen om vad som sker i landet är minst sagt bristfällig. Siffrorna talar sitt tydliga språk om förtrycket. Över 20 000 personer har gripits under hösten, bara förra söndagen frihetsberövades 1 200 personer. En rad ledande demokratiska politiker har fängslats och andra har tvingats i exil. Ryssland har i praktiken tagit över de belarusiska statliga medierna.

För 30 år sedan befriades stora delar av Östeuropa från det kommunistiska tyranniet. Men Belarus demokratiserades aldrig. Tiden är nu kommen.

EU har under hösten infört sanktioner mot Belarus. Men dessa är långt ifrån tillräckliga. Det finns betydligt mer Sverige och EU kan göra, och det är nu dags att vår regering agerar för en mer kraftfull politik för frihet i Belarus.

Ställ Lukasjenko inför rätta

Sverige är nästa år ordförandeland i den europeiska freds- och säkerhetsorganisationen OSSE. Inom ramen för vårt ordförandeskap måste vi agera för att våldet mot demonstranter och politiska fängslanden grundligt undersöks. Vi bör också agera för en internationell rättsprocess mot Belarus diktator Lukasjenko.

Slå mot banksystemet

Sveriges regering måste agera för att införa tuffa ekonomiska sanktioner mot statliga företag, inte minst banker, i Belarus. Många invånare har tagit ut pengar från sina konton och använder kryptovalutor för att stå fria från regimen. Men genom banksystemet och de statliga företagens handel finansieras regimens förtryck. Sanktioner bör utformas så att de just slår mot den statliga ekonomin, inte mot den privata. 

Flytta hockey-VM

Svenska ishockeyförbundet bör agera för att hockey-VM inte arrangeras i Belarus våren 2021. Det är planerat att mästerskapet ska samarrangeras av Lettland och Belarus. Men letterna har dragit sig ur samarbetet och kräver att få hålla hockey-VM tillsammans med något annat land. Det är orimligt under de omständigheter som nu råder att diktator Lukasjenko ska sola i glansen av ett stort internationellt evenemang.

Stötta demokratikämparna

Sverige bör öka stödet till den belarusiska demokratirörelsen och till det civila samhället och fria fackföreningar. Vi bör också ge ökat stöd till akademiker och studenter, och även ge asyl till politiska flyktingar som inte kan leva kvar till följd av repressionen. Vi ger ett omfattande bistånd varje år och en större del än i dag bör gå till dem som kämpar för frihet i vårt närområde.

Handla bara med privata sektorn

Svenska företag som gör affärer i Belarus bör begränsa handelsutbytet och investeringarna till att endast ske med den privata sektorn i landet. Inte en svensk krona bör slussas till regimen. Utländska medel som hamnar i händerna hos ledningen i Minsk slussas till polis, militär och säkerhetstjänsten som dagligen begår massiva och våldsamma övergrepp mot civilbefolkningen i landet. 

För 30 år sedan befriades stora delar av Östeuropa från det kommunistiska tyranniet. Men Belarus demokratiserades aldrig. Men tiden är nu kommen, och friheten är minst lika i Minsk och Belarus som den är i Prag, Tallinn och Warszawa.


Av Fredrik Malm

Utrikespolitisk talesperson Liberalerna