Karaktärerna Martin Rhode och Saga Norén ur SVT:s "Bron", spelade av Kim Bodnia och Sofia Helin. Foto: SVTKaraktärerna Martin Rhode och Saga Norén ur SVT:s "Bron", spelade av Kim Bodnia och Sofia Helin. Foto: SVT
Karaktärerna Martin Rhode och Saga Norén ur SVT:s "Bron", spelade av Kim Bodnia och Sofia Helin. Foto: SVT
Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Jens OhlssonAndreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Jens Ohlsson

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

 Foto: Jens Ohlsson
Johanna Schreiber. Foto: Anna Järphammar Creative AllureJohanna Schreiber. Foto: Anna Järphammar Creative Allure
Johanna Schreiber.  Foto: Anna Järphammar Creative Allure
Björn Olsson. Foto: PrivatBjörn Olsson. Foto: Privat
Björn Olsson.  Foto: Privat

Att göra partipolitik av problemen är olyckligt

Publicerad

Moderaternas beskrivning av att kommunledningen i Malmö bara uttalar floskler och symboliskt deltar i kippavandringar är helt felaktigt.

Om de hade varit ärligt intresserade av hur vi arbetar hade de varit välkomna med frågor, skriver Andreas Schönström, S-kommunalråd.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Vi i Malmö arbetar hårt med att alla Malmöbor, oavsett tro, ska känna sig trygga i staden. Antisemitism är oacceptabel var den än visar sig – den ska stoppas.

Skådespelaren Kim Bodnias uttalande i en israelisk tv-intervju om att antisemitismen i Köpenhamn och Malmö var en del av orsaken till att han lämnade tv-serien Bron väckte uppmärksamhet till exempel av Moderaterna Johanna Schreiber och Björn Olsson här på Expressen Debatt.

Även om skribenternas motiv är goda så är det olyckligt att Moderaterna gör partipolitik av det här viktiga ämnet. Det tjänar ingen på, allra minst Malmöbor och övriga svenskar med judisk tro.

Moderaternas beskrivning av att kommunledningen i Malmö bara uttalar floskler och symboliskt deltar i kippavandringar är helt felaktigt. Om de hade varit ärligt intresserade av hur vi arbetar hade de varit välkomna med frågor.

 

LÄS MER: Kim Bodnia generaliserar om situationen i Malmö

 

Jag hade då kunnat berätta om det judiska informationscenter som kunnat starta med betydande ekonomiskt stöd från kommunen. Judiska församlingen kan på det sättet hantera besök från skolor och civilsamhället med syfte att öka kunskapen om judiskt liv, tradition och religion och på så sätt undanröja fördomar.

Jag kunde också berätta om det språkkafé som öppnat, där företrädare för judiska församlingen, muslimska nätverk och Svenska kyrkan träffar nyanlända för att lära dem svenska och informera om svenska samhället. Det ligger en viktig symbolik i att Malmöbor med olika tro lever och verkar sida vid sida.

Kommunledningen gav också offentligt stöd till judiska församlingens ansökan om att kameraövervaka församlingslokalen och synagogan. Ansökan godkändes av länsstyrelsen.

Kommunledningen uppmärksammade regeringen på att det behövs mer ekonomiskt stöd till församlingars säkerhetsarbete. Regeringen höjde sedan bidraget.

Tjänstemän från Malmö stad, polisen och judiska församlingen träffas regelbundet för att diskutera säkerhet.

 

LÄS MER: Judehatet i Malmö håller på att segra

 

Malmö stad har bildat ett dialogforum med representanter för de största religionerna i Malmö. För att utbyta erfarenheter och information.

Malmö stad har startat en referensgrupp för hatbrott med representanter från utsatta grupper, bland annat från judiska församlingen.

Även om det är oacceptabelt att en endaste Malmöbo känner sig trakasserad för sin tro, så är det viktigt att känna till att det skett en viktig utveckling i hur Malmö stad arbetar mot antisemitism.

Det konstaterade även USA:s särskilda sändebud mot antisemitism, Ira Forman, som var här förra året och kände ”en enorm skillnad” mot hur han upplevde kommunens arbete tidigare.

Malmö ska vara känt för sin välkomnande attityd. Och det gläder mig att Kim Bodnia, trots sin känsla, i samma israeliska intervju öppnar för att återkomma i Bron och till Malmö.

 

Andreas Schönström

(S), kommunalråd med ansvar för trygghet i Malmö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag