Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att göra partipolitik av problemen är olyckligt

Karaktärerna Martin Rhode och Saga Norén ur SVT:s "Bron", spelade av Kim Bodnia och Sofia Helin.Foto: SVT
<p>Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.<br></p>Foto: Jens Ohlsson
Johanna Schreiber. Foto: Anna Järphammar Creative Allure
Björn Olsson. Foto: Privat

Moderaternas beskrivning av att kommunledningen i Malmö bara uttalar floskler och symboliskt deltar i kippavandringar är helt felaktigt.

Om de hade varit ärligt intresserade av hur vi arbetar hade de varit välkomna med frågor, skriver Andreas Schönström, S-kommunalråd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Vi i Malmö arbetar hårt med att alla Malmöbor, oavsett tro, ska känna sig trygga i staden. Antisemitism är oacceptabel var den än visar sig – den ska stoppas.

Skådespelaren Kim Bodnias uttalande i en israelisk tv-intervju om att antisemitismen i Köpenhamn och Malmö var en del av orsaken till att han lämnade tv-serien Bron väckte uppmärksamhet till exempel av Moderaterna Johanna Schreiber och Björn Olsson här på Expressen Debatt.

Även om skribenternas motiv är goda så är det olyckligt att Moderaterna gör partipolitik av det här viktiga ämnet. Det tjänar ingen på, allra minst Malmöbor och övriga svenskar med judisk tro.

Moderaternas beskrivning av att kommunledningen i Malmö bara uttalar floskler och symboliskt deltar i kippavandringar är helt felaktigt. Om de hade varit ärligt intresserade av hur vi arbetar hade de varit välkomna med frågor.

 

LÄS MER: Kim Bodnia generaliserar om situationen i Malmö

 

Jag hade då kunnat berätta om det judiska informationscenter som kunnat starta med betydande ekonomiskt stöd från kommunen. Judiska församlingen kan på det sättet hantera besök från skolor och civilsamhället med syfte att öka kunskapen om judiskt liv, tradition och religion och på så sätt undanröja fördomar.

Jag kunde också berätta om det språkkafé som öppnat, där företrädare för judiska församlingen, muslimska nätverk och Svenska kyrkan träffar nyanlända för att lära dem svenska och informera om svenska samhället. Det ligger en viktig symbolik i att Malmöbor med olika tro lever och verkar sida vid sida.

Kommunledningen gav också offentligt stöd till judiska församlingens ansökan om att kameraövervaka församlingslokalen och synagogan. Ansökan godkändes av länsstyrelsen.

Kommunledningen uppmärksammade regeringen på att det behövs mer ekonomiskt stöd till församlingars säkerhetsarbete. Regeringen höjde sedan bidraget.

Tjänstemän från Malmö stad, polisen och judiska församlingen träffas regelbundet för att diskutera säkerhet.

 

LÄS MER: Judehatet i Malmö håller på att segra

 

Malmö stad har bildat ett dialogforum med representanter för de största religionerna i Malmö. För att utbyta erfarenheter och information.

Malmö stad har startat en referensgrupp för hatbrott med representanter från utsatta grupper, bland annat från judiska församlingen.

Även om det är oacceptabelt att en endaste Malmöbo känner sig trakasserad för sin tro, så är det viktigt att känna till att det skett en viktig utveckling i hur Malmö stad arbetar mot antisemitism.

Det konstaterade även USA:s särskilda sändebud mot antisemitism, Ira Forman, som var här förra året och kände ”en enorm skillnad” mot hur han upplevde kommunens arbete tidigare.

Malmö ska vara känt för sin välkomnande attityd. Och det gläder mig att Kim Bodnia, trots sin känsla, i samma israeliska intervju öppnar för att återkomma i Bron och till Malmö.

 

Andreas Schönström

(S), kommunalråd med ansvar för trygghet i Malmö