Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att få ner antalet brott är det bästa vi kan göra för brottsoffer

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet.
Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för KD.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

M och KD:s krav på höjda straff och fler i fängelse är fel svar, om målet är att få ett så tryggt och säkert samhälle som möjligt, skriver Miljöpartiets Rasmus Ling i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. På den artikel jag skrev, om det destruktiva i att avskaffa straffreduktionerna för flerfaldig brottslighet (sk ”mängdrabatt”) och ungdomsreduktion (sk ”ungdomsrabatt”), har Moderaterna och Kristdemokraterna replikerat. Argumenten som rör varför avskaffade reduktioner vore verkningslöst eller destruktivt bemöts talande nog inte, i stället skriver M om att vi inte lyfter brottsofferperspektivet, medan KD pläderar för fler fängelser.

Att värna utsatta brottsoffer är en oerhört viktig del av rättspolitiken. Det handlar om allt ifrån vittnesskydd till brottsskadeersättning, till krisstöd eller stöd och hjälp i domstolsprocessen, som att få sin identitet skyddad. Att polisen gör en individuell skyddsbedömning. Med mera.

Hur minimerar vi antalet brottsoffer?

För Miljöpartiet är dock en fråga central: hur minimerar vi antalet brottsoffer? Dvs, hur vi får ner den faktiska brottsligheten. Där är svaret från M och KD i samtliga fall: höj straffen. Låt fler sitta allt längre i fängelse. Det är fel svar, om målet är att få ett så tryggt och säkert samhälle som möjligt. När det gäller straffreduktionen för unga har bland andra Säpo och Kriminalvården fört fram samma sak som vi i Miljöpartiet.

Det finns definitivt fall där långa fängelsestraff är såväl rimliga som nödvändiga. Flera straffskärpningar har gjorts de senaste åren som har varit rätt och viktiga, exempelvis för sexualbrott och vapenbrott. Men när det gjorts på över 30 brottstyper, så borde det vara uppenbart att andra åtgärder måste till, för att vända utvecklingen.

MP vill se bättre förebyggande arbete

Det finns en bred uppslutning kring fler poliser och kraftfulla verktyg för rättsvårdande myndigheter, vilket är bra. Framöver vore det dock önskvärt att få ett samlat politiskt fokus på förebyggande åtgärder, som bla rikspolischefen efterfrågat. Breda långsiktiga satsningar på socialtjänst, skola och bättre bostäder. Färre brott ger färre brottsoffer. Det är vad Miljöpartiet eftersträvar.


Av Rasmus Ling (MP)

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson