Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att erbjuda flyktingar skydd är allra viktigast

Annie Lööf, partiledare (C).
Foto: Yvonne Åsell/Svd/TT
Johanna Jönsson, migrations- och integrationspolitisk talesperson (C).
Foto: Jonas Ekströmer/TT

För oss är det viktigare att flyktingarna erbjuds skydd, inte att de erbjuds samma höga standard i mottagandet som vi har haft hittills.

Vår medmänsklighet kan inte vara villkorad utifrån fyrkantiga och byråkratiska mallar, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På kort tid har antalet asylsökande till Sverige ökat kraftigt. Bara de senaste två månaderna har nästan 80 000 personer sökt asyl i Sverige. Det akuta mottagandet är mycket ansträngt. Det beror på den stora ökningen av asylsökande. En annan orsak är brist på politiskt ledarskap. Sverige har också under många år undvikit de nödvändiga strukturreformerna på arbets- och bostadsmarknaden.

Sveriges system är helt enkelt inte byggda för dagens mottagande. Det kommer krävas en lång rad åtgärder för att hantera situationen. Centerpartiet delar dock inte regeringens syn på lösningar. Vi ser en annan väg framåt. Vi värnar asylrätten och vill se ett effektivare mottagande, fler vägar till jobb och fler bostäder. 

För Centerpartiet är det viktigare att flyktingarna från Syrien kan erbjudas skydd, inte att de erbjuds samma höga standard i mottagandet som vi har haft hittills. Vår medmänsklighet kan inte vara villkorad utifrån fyrkantiga och byråkratiska mallar.


Centerpartiet har respekt för att regeringen tar fram förslag till nya åtgärder för att hantera den akuta situationen. Alla partier måste vara beredda att ta ett stort ansvar och fatta nya beslut. Vi är dock oroliga för att de förslag som regeringen har presenterat alltför ensidigt fokuserar på att minska antalet människor som ska få möjlighet att söka skydd.

De förslag som regeringen har lagt fram är långtgående. Ett exempel är kravet på giltiga ID-handlingar på bussar, båtar och tåg. Då en majoritet av flyktingarna inte har sådana kommer kravet innebära att många flyktingar inte ens kommer kunna ta sig till den svenska gränsen för att söka asyl. I praktiken blir det därmed en åtgärd som tar bort asylrätten för en majoritet av flyktingarna. Risken är uppenbar för att människosmugglingen ökar, till exempel via småbåtar över Östersjön.


Centerpartiet lägger i stället fram ett antal konstruktiva förslag för att minska kostnaderna och för att föra över ett större eget ansvar på den asylsökande. Vi tror nämligen på att ta tillvara människors förmåga.

Kostnaderna för asylmottagandet ska minska. Istället för att Migrationsverket lägger resurser på att jaga sovplatser, och för att få fram fler platser, behöver ansvaret för boende läggas på de asylsökande. I gengäld ska dagsersättningen fördubblas – en ”bo-peng”. Undantag ska bara göras för särskilt utsatta, bland annat äldre och barnfamiljer, där kommunerna ska tillhandahålla asylboende. Det ger Migrationsverket utrymme att börja beta av högen av asylärenden och öka takten både för godkännande och avslag.

Möjlighet att jobba från dag ett. Asylsystemet består av en snårskog av regelverk. I dag är grundregeln att det är förbjudet för de flesta asylsökande att arbeta, även om de kan och vill. Vi föreslår att grundregeln istället blir att man får arbeta från dag ett i Sverige.

Sänkt standard för ensamkommande flyktingbarn över 15 år. Vi vill placera äldre ensamkommande barn i en enklare typ av boenden och samtidigt minska ersättningsnivåerna. Från 15 år och uppåt ska grundregeln vara att man placeras i de asylboenden för utsatta grupper som kommunerna kommer att tillhandahålla. Det kapar kostnaderna ordentligt.


Den akuta situationen handlar om asylmottagandet här och nu. Men det långsiktiga handlar om integrationen: bostäder, jobb och att bli en del av samhället. En bättre integration är nyckeln för att flyktinginvandringen kan ge positiva effekter för ekonomi och välfärd.

Valet i flyktingfrågan står inte mellan stängda gränser eller att fortsätta som vanligt. Det finns ett alternativ som förbättrar asylsystemet, genomför reformer byggda på beprövad erfarenhet, sunt förnuft och medmänsklighet. Då krävs kontroll över de skenande kostnaderna och liberaliseringar av arbets- och bostadsmarknader, för alla oss som bor och vistas i Sverige.

Centerpartiet är varje dag beredda att ta ansvar och föra konstruktiva samtal med regeringen om hur vi får ett bättre mottagande, sänker kostnaderna och får fler människor i arbete. Den akuta situationen behöver nu breda lösningar för fler boenden, fler jobb och bättre mottagande ute i kommunerna.


Annie Lööf

Partiledare (C)

Johanna Jönsson

Migrations- och integrationspolitisk talesperson (C)