Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Återta kontrollen – stryp arbetskraftsinvandringen

KD:s Hans Eklind: ”Den typen av utvisningar måste vi få stopp för”.
En halverad arbetskraftsinvandring kan minska arbetslösheten och lönedumpningen, skriver Daniel Färm och Martin Rynoson på tankesmedjan Tiden.
Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden.
Martin Rynoson, samhällspolitisk strateg på tankesmedjan Tiden. Foto: Socialdemokraterna

Den kraftigt ökade arbetskraftsinvandringen till Sverige har skapat en grogrund för undanträngning, lönedumpning, fusk och arbetslivskriminalitet.

Nu behövs en kraftfull åtstramning av ett av världens mest oreglerade system för arbetskraftsinvandring.

Jobb i framför allt LO-yrken ska i första hand gå till arbetslösa som redan bor i Sverige, skriver Daniel Färm och Martin Rynoson från tankesmedjan Tiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Genom en reform 2008 skapade regeringen Reinfeldt ett av världens mest liberala och arbetsgivaranpassade regelverk för arbetskraftsinvandring. Under de senaste 15 åren har arbetskraftsinvandringen till Sverige ökat från under 6 000 till över 43 000. I många fall handlar det om lågkvalificerade jobb i branscher där det inte råder brist på arbetskraft.

Idag släpper Tankesmedjan Tiden rapporten Svenskarna först (nya och gamla). I den visar vi att det finns tre huvudproblem med dagens system:

Undanträngning. En omfattande arbetskraftsinvandring till okvalificerade yrken har gjort att många som redan bor i Sverige, och som hade kunnat ta dessa jobb istället, trängs ut och fastnar i arbetslöshet.

Lönedumpning. Stor arbetskraftsinvandring riskerar att skapa en press nedåt på löner och arbetsvillkor i de branscher som berörs. Det visar bland annat en färsk norsk studie.

Brottslighet och utnyttjande. Avregleringen av arbetskraftsinvandringen har medfört helt nya möjligheter för ljusskygga krafter att utnyttja importerad arbetskraft med ibland slavliknande villkor.  Till detta kommer andra former av kriminalitet, som t.ex. svarthandeln med både arbetstillstånd och de 900 000 samordningsnummer som finns har ökat explosionsartat.

Arbetskraftsinvandringen måste bli en del av den svenska modellen

För att komma till rätta med detta presenterar vi 15 förslag på hur arbetskraftsinvandringen kan reformeras. Bland annat föreslår vi följande åtgärder:

Arbetskraftsinvandringen måste bli en del av den svenska modellen. Det är helt orimligt att arbetsgivaren själv ska få avgöra om företaget ska få ta in arbetskraft utifrån. Det är dags att återinföra arbetsmarknadsprövningen och ge arbetsmarknadens parter veto när företag vill importera arbetskraft utifrån. Dessutom ska kollektivavtal krävas för att arbetstillstånd ska utfärdas.

Ett principiellt stopp för arbetskraftsinvandring till branscher där det inte råder brist. Det gäller framför allt till LO-yrken. Sådana jobb ska framför allt gå till arbetssökande som redan bor i Sverige.

Ställ krav på heltid, höjning av lägstalönen (från de 13 000 kronor som gäller i dag) samt ett bindande anställningskontrakt för att få arbetstillstånd i Sverige. Inför försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare som vill ta med sin familj.

Inför en specialpolisenhet mot arbetslivskriminalitet och inrätta A-krimcenter, enligt norsk modell, runt om i landet – där berörda myndigheter kan samverka mot denna allvarliga brottslighet.

Stoppa fusket och handeln med samordningsnummer. Dra tillbaka och ompröva samtliga de 900 000 nummer som idag finns i omlopp.

Vår bedömning är att rapportens förslag skulle innebära åtminstone en halvering av arbetskraftsinvandringen till Sverige, framför allt till LO-yrken där det inte råder brist. Det skulle skapa förutsättningar för arbetslösa som redan bor i Sverige – oavsett om de är födda här eller någon annanstans – att kunna ta de jobb som behöver besättas.

Det är hög tid att återta kontrollen över arbetskraftsinvandringen till Sverige.

 

Av Daniel Färm

Chef Tankesmedjan Tiden

Martin Rynoson

Samhällspolitisk strateg Tankesmedjan Tiden