Tidigare migrationsminister Tobias Billström (M) förde i regeringsställning fram flera förslag som aldrig realiserades, men som man borde återgå till, skriver Botkyrkamoderaterna Jimmy Baker och Willy Viitala. Foto: Gunnar SeijboldTidigare migrationsminister Tobias Billström (M) förde i regeringsställning fram flera förslag som aldrig realiserades, men som man borde återgå till, skriver Botkyrkamoderaterna Jimmy Baker och Willy Viitala. Foto: Gunnar Seijbold

Tidigare migrationsminister Tobias Billström (M) förde i regeringsställning fram flera förslag som aldrig realiserades, men som man borde återgå till, skriver Botkyrkamoderaterna Jimmy Baker och Willy Viitala.

 Foto: Gunnar Seijbold
Jimmy Baker (M) kommunalråd, Botkyrka kommun. Foto: PressbildJimmy Baker (M) kommunalråd, Botkyrka kommun. Foto: Pressbild
Jimmy Baker (M) kommunalråd, Botkyrka kommun. Foto: Pressbild
Willy Viitala (M). Foto: PressbildWilly Viitala (M). Foto: Pressbild
Willy Viitala (M). Foto: Pressbild

Återta Billströms linje i migrationsfrågan

Publicerad

Moderaterna måste sluta fega i migrationsfrågan, och utforma politiken efter hur verkligheten ser ut i dag.

Lösningen på migrationsutmaningarna måste innehålla volymbegränsningar, skriver Jimmy Baker och Willy Viitala (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tidigare migrationsminister Tobias Billström (M) förde i regeringsställning fram flera förslag inom migrationspolitiken som, av olika skäl, dock aldrig realiserades som regeringspolitik.

Vi som under flera år har sett utmaningarna i såväl vår kommun som i andra kommuner, menar på att det var ett misstag.

Sverige är världens mest sekulära land, enligt bland annat World Values Survey. Den som kommer hit bör acceptera jämställdhet mellan kvinnor och män, barns rättigheter samt yttrandefrihet och religionsfrihet. Alla dessa saker ska vara obligatorisk information strax efter ankomsten till Sverige.

Med de flyktingvolymer som Migrationsverket i dag tvingas hantera så skulle detta inte hinnas med.

På den kommunala SFI:n, när en individ har fått uppehållstillstånd och boende i en kommun, så ges viss information. Vi menar att detta inte är tillräckligt.

Vi vill att man ser över hur utbildningsinsatser ska kunna ske tidigare (på exempelvis modersmålet) och vara kopplade till krav på kunskaper och själva processen kring att erhålla uppehållstillstånd. Vi behöver även återgå till ordningen där vi ger tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) som regel snarare än permanenta uppehållstillstånd (PUT, för vissa grupper).

 

Moderaterna måste, med start på höstens partistämma, ta ansvar för att säkerställa att den svenska staten, landstingen och kommunerna framöver klarar av sina grundläggande välfärdsåtaganden, kring skola, vård, omsorg men också trygghet.

Moderaterna måste brett kunna föra diskussionen, tillsammans med andra partier, och kunna resonera oss fram till vilka migrationsvolymer vi de facto klarar av med bibehållna välfärdsambitioner.

För att klara av detta måste vi därför, utöver kvotflyktingar, tydligare utgå ifrån försörjningsplikten. De krav som kopplades till anhöriginvandringen och sedermera helt urvattnades i och med överenskommelsen mellan Alliansen och MP, måste återupptas.

Den uppgörelsen måste för övrigt betraktas som borta och Moderaternas syn på frågorna måste utformas efter hur verkligheten ser ut i dag.

Det håller inte heller bara att framhålla ”det handlar inte om antal, det handlar om att människor ska komma i arbete”. Idag finns inte längre samma mängd av okvalificerade arbeten, som är naturliga ingångssteg på arbetsmarknaden.

Befolkningen fortsätter att öka samtidigt som den teknologiska utvecklingen går framåt och kraven på arbetskraften ökar. Därför måste volymdiskussionen föras!

 

Vi menar att Moderaterna måste vara det parti som ser helheten.

Rädslan av att bli brännmärkt av delar av media och vänsterdebattörer i sociala medier har tyvärr bidragit till att paralysera delar av den samlade borgerligheten. Resultatet ser vi fortlöpande i väljaropinionen. Delar av vänstern tycks i stället återupprepat skapa pseudodebatter med små symbolfrågor.

Fokus bör aldrig ligga på plåster, karikatyrbilder på kinapuffar, namn på glassar, enskilda bakverk, barnböcker eller på över tjugo år gamla sketcher av Killinggänget.

Grundläggande demokrativärden, vår syn på jämställdhet och allas lika rättigheter kan och ska Moderaterna aldrig kompromissa om. Det är en syn som bör gå igen, från stat till kommun och från SFI till studieförbund och från förskola till högskola.

Sammanfattningsvis menar vi att Moderaterna behöver hitta tillbaka till Tobias Billströms linje i migrationsfrågorna.

 

Jimmy Baker (M)

Kommunalråd, Botkyrka kommun

 

Willy Viitala (M)

Bl.a. vice ordförande i Mångkulturellt Centrum

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag