Foto: Per Wissing
 Foto: Per Wissing

Asks tiggeriförbud slår mot romerna

Publicerad

Justitieministern vill förbjuda organiserat tiggeri. Det är ett feltänkt förslag som riskerar att slå mot Europas fattigaste. Det skriver Aaron Israelson, chefredaktör på gatutidningen Faktum.

Våra mest utsatta fick en hård klapp av justitieminister Beatrice Ask (M) lagom till jul. Hon kräver förbud mot så kallat organiserat tiggeri. Motivet uppges vara att komma tillrätta med människohandeln, som Moderaterna tror ligger bakom en stor del av tiggeriet.

Men är det verkligen så? Står det bakom snart sagt varje bettlare på våra gator en hallick, som håvar in de växelpengar välvilliga förbipasserande lagt i tiggarskålen? Eller skulle förbudet i själva verket drabba de allra fattigaste?

För att förstå varför förslaget är så missriktat måste man förstå tiggeriet. Och för att begripa det måste man veta något om romerna. Det är nämligen till övervägande delen romer från Balkan vi pratar om när vi diskuterar tiggarna. En europeisk minoritet som varit förslavad och förföljd sedan den först kom till Rumänien i livegenskap på 1300-talet. Inte förrän på 1860-talet upphörde slaveriet. I Sverige har romerna funnits sedan 1500-talet trots att det då var belagt med dödsstraff att som manlig rom vistas i landet.

För att överleva utvecklade romerna ett antal överlevnadsstrategier. Utan stark nationell identitet göt romerna i stället starka lojalitetsband till storfamiljen, som kan omfatta uppemot ett 100-tal personer. Det är inom den som de flesta tiggare organiserar sin försörjning.

Med andra ord: Det vi svenskar tolkar som en öststatsmaffia, som bussar ut de halta och lytta, är vanligen stora släkter som fördelar arbetet inom familjen. Lejonparten tillhör Europas fattigaste. Visst ägnar sig även människohandlare ibland åt organiserat tiggeri och givetvis borde kampen mot dem trappas upp, till exempel genom mer samarbete med polis i ursprungsländerna. Men att förbjuda organiserat tiggeri är att slå mot den romska familjestrukturen och mot familjernas försörjning.

Att försvåra romernas näringsverksamhet är ingen ny politisk metod. Tidigare har man, bortsett från att förslava dem, förbjudit dem att flytta och resa, ägna sig åt traditionella hantverk och nu senast har man i Rumänien utlyst ett parlamentariskt krig mot romska spådamer. Fram till 1950-talet var det i Sverige lag på att utvisa "Zigenare" vid gränsen eftersom de var "yrkestiggare".

Traditionen fullföljs nu av samma partier som hyllade EU-utvidgningen och därmed gjorde oss inte bara moraliskt utan också politiskt medansvariga för romernas situation. Tonen angav statsminister Göran Persson (S) redan 2003 när han varnade för "social turism" och krävde övergångsregler. Det blev inga regler. Ändå dröjde den stora anstormningen av romer till häromåret, när den ekonomiska krisen härjat ett tag. Försörjningsstöd har de, i motsats till vad statsminister Persson antydde, inte rätt till. Så de tigger.

Och det strider väl mot den moderata arbetslinjen för det nya regeringsbärande partiet fortsätter på Göran Perssons utstakade spår i fråga om Europas fattiga och förföljda - de "sociala" turisterna. Migrationsminister Tobias Billström sa häromveckan i Ekot att han vill införa visumtvång för asylsökande från forna Jugoslavien. I hatsajten Avpixlats mindre politiskt korrekta rubriksättning hette det att "Billström vill återinföra visumtvång för zigenare".

Vill Beatrice Ask i själva verket förbjuda organiserat tiggeri för att stoppa "sociala turister" också från de nya EU-länderna på östra Balkan och från Kroatien som ansluter i vår? Det är svårt att läsa mönstret på något annat sätt.

I februari 2010 slog Stockholmspolisen till mot en lägenhet i Västberga. Man misstänkte människohandel kopplat till tiggeri. Det gick inte att bevisa. Ändå utvisade polisen närmare ett 30-tal personer - de flesta tiggare. Ett tilltag som i efterhand fick hård JO-kritik. Med ett förbud mot organiserat tiggeri hade deportationerna kunnat passera. Med ett förbud kan S-regeringens uteblivna övergångsregler nu i stället bli permanenta.

Inte undra på alltså att nättrollen nu hyllar regeringen, nästan som om Billström och Ask vore Sverigedemokrater. För hårda tag mot romer krävs nämligen inget SD. Det räcker gott med S&M.

 

 

Aaron Israelson, Chefredaktör för Faktum, gatutidningen i Västra Götaland och Skåne.

Faktum säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap, däribland ett 70-tal romer från de nya EU-länderna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag