Åsiktskorridorens övervakare ger inte fri lejd

Stig-Björn Ljunggren.
Foto: Patrik C Österberg.
Katerina Janouch.
Foto: All Over Press.

Säg inte fel sak, inte ens i rätt forum. Om du inte är beredd på att få en flock grinollar efter dig – och riskerar att få din försörjning försvårad, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Katerina Janouch har blivit kölhalad i medierna för att hon uttryckt starka åsikter om flyktingfrågan i tjeckisk tv. Hon har inte bara fått på pälsen i de vanliga fina debattkanalerna utan också drabbats av bannbullor från förläggare och bokhandlare som plockat undan hennes böcker.

Den som hänt Janouch ger möjlighet för andra debattörer att lära sig en läxa. För om du ska avge opinion i dag finns det några viktiga saker att tänka på. 

För det första gäller det att inte säga något som går utanför åsiktskorridoren och som strider mot den allmänna meningen om du inte är beredd att betala ett pris. Risken är stor att det leder fram till fördömelse och att framtida möjligheter att få uttala din mening minskar. Dessutom kommer dina gamla fiender att ta tillfället i akt att tillsammans med nyförvärvade sådana ge dig en spark i mellangärdet när du redan ligger på marken.

Och den som ändå vill utmana ödet måste välja rätt tillfälle. En framförd åsikt om att det finns en övre gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot är totalt fel vid en tidpunkt, men accepterat vid nästa. Eller ta andra exempel som att homosexuella bör få gifta sig och skaffa barn. Totalt fel för 20 år sen, helt rätt nu.


LÄS MER: Rasist är tveklöst 2000-talets mest missbrukade ord


Men om Katerina Janouch hade sagt rätt sak – och försökt förklara för tjeckerna att det är rätt bra i Sverige? Det var faktiskt också det hon gjorde, hon framförde exempelvis att det multikulturella samhället är huvudsak något bra och lät förstå att det är något Tjeckien borde fatta.

Men vad hjälper det om en sund åsikt döljs av en misstänkt sådan? Åsiktskorridorens övervakare ger ingen fri lejd för den som försöker blanda korten. Det ska vara hel-koscher, annars jävlar.

Därför är det ingen garanti att slippa undan den digitala mobben bara för att du är resonerande. Och det räcker med en enda liten felglidning för att bli helt fördömt. Skriv exempelvis inte ”pk” i din text, eftersom det tyder på att du har hemliga sympatier för SD eller lider av konsiprationsnoja.

Således. Säg inte fel sak, inte ens i rätt forum. Om du inte är beredd på att få en flock grinollar efter dig – och riskerar att få din försörjning försvårad.


LÄS MER: Sluta vara lättkränkta och skaffa er ett liv


Men det finns något som är ännu värre. Försök inte heller säga rätt sak som det är i fel forum! Jag gav själv nyligen en intervju till den (enligt många) obskyra nätforumet Nyheter Idag. Det handlade om Sverigedemokraternas möjlighet att bli största parti i nästa val. Vilket är ett resonemang som har ungefär samma intresse som ”kommer Kd att klara 4-procentsspärren” eller ”kommer Mp tillbaka”. Det som då händer är förstås att många totalt struntar i resonemanget och attackerar valet av forum. Sådana som dessa ska inte legitimeras. Fy! Hur kan du?

För 27 år sedan gav jag ut en bok på Timbro, om den gröna rörelsens hembygdsfascistiska tendenser. Som ung sosse var det förstås inte så populärt. Jag blev kraftigt avrådd från projektet, trots att jag hävdade att detta var en viktig text som jag måste ge ut, och om ingen annan ville så var Timbro ett rimligt alternativ.

Din karriär i rörelsen kommer att skadas, sade en ung redan då framträdande SSU:are till mig i förtroende. Han blev sedan minister, var aktuell som partiledare och är miljonär. Slutsatsen är att det inte spelar någon roll om du säger fel sak i rätt forum eller rätt sak i fel forum. Du riskerar fördömelse.

Vi som inte gillar detta måste försöka försvara den öppna diskussionen. Och försvara sådana som Katerina Janouch rätt att uttala sig, så att vi får ta tag i sakfrågorna.


Stig-Björn Ljunggren

Fil.dr i statsvetenskap

S-märkt