Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arvsfondens slöseri ett hån mot de döda

Varför har staten inte ens tagit upp frågan om skadestånd till familjerna till offren för terrordådet i Stockholm? Gör om den slösaktiga Arvsfonden till en statlig offerfond, skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig opinionsbildare och författare.

Lägg ner Arvsfonden och låt pengarna gå till terroroffer och andra hårt drabbade.

Medel som kunde ha gjort verklig nytta slösas bort på meningslösa projekt, skriver Rebecca Weidmo Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARVSFONDEN. Terrorbrottet på Drottninggatan väcker många nya frågor, inte minst mot bakgrund av den rättegång som nu pågår mot gärningsmannen. Fem människor mördades av terroristen den där vårdagen, när han i en kapad lastbil försökte meja ner så många som möjligt på Stockholms största gågata. När domen fallit kvarstår andras ansvar – vilket ansvar har staten och till exempel Stockholms stad i det här?

Och varför har inte staten ens tagit upp frågan om skadestånd till offrens familjer? Franska staten har ersatt alla brottsoffer i alla de terrordåd som drabbat deras invånare. Terrorbrottsofferfonden startades redan 1980.

Staten lägger vantarna på hundratals miljoner kronor varje år från dödsbon, och stämmer dessutom anhöriga för att få tag i pengarna.

Svenska brottsoffer – men också offer för staten, som personer som fått sin barndom förstörd genom att ha placerats som fosterbarn hos pedofiler och barnmisshandlare – får pinsamt låg kompensation om de ens får något alls.

Arvsfonden delade ut 700 miljoner kronor

Samtidigt lägger staten vantarna på hundratals miljoner kronor varje år från dödsbon, och stämmer dessutom anhöriga för att få tag i pengarna. I dag är Arvsfondens kapital värt över 7,4 miljarder kronor och ca 10 procent delas ut varje år till projekt. 700 miljoner kronor per år, en enorm summa pengar.

Bland de projekt som fått miljonbidrag hittar vi till exempel ett treårigt projekt för att lära barn att biodla i Malmö, som fått över fem miljoner kronor.

Men fondens frikostiga bidrag har fått mycket kritik genom åren, senast från Statskontorets genomgång och bland annat i en artikel i Fokus i januari. Det var också genom pengar från just Arvsfonden Islamakademin och Spiritus Mundi fick 15 miljoner kronor för att motverka radikalisering av islamister i Malmö, utan att kunna uppvisa vare sig resultat eller var pengarna gått. De har fått 12,5 miljoner i nya bidrag nyligen, för ett nytt projekt med exakt samma innehåll. Som om ingenting har hänt.


LÄS MER: Malin Siwe: Dags att lägga ner Allmänna arvsfonden


Bland de projekt som fått miljonbidrag hittar vi till exempel ett treårigt projekt för att lära barn att biodla i Malmö som fått över fem miljoner kronor, fyra miljoner till en lesbisk guide för unga som är nyfikna på lesbiskhet, samt finansiering av diverse idrottsföreningars anläggningar, som skateboardhopp, tennisbanor och fler golfhål.

Lägg ner Arvsfonden och gör om den till en statlig offerfond i stället, där pengarna gör verklig nytta. Det är ett hån mot döda människors livsgärning att deras pengar slösas bort på meningslösa projekt, saker som kan finansieras på andra ställen. Pengarna kan dessutom ha gått till terrorism.

Kompensera folk som verkligen farit illa

Genom en statlig offerfond och ett kapital på i dag drygt sju miljarder skulle fosterbarn som fått sina liv förstörda, och andra människor där stat eller kommuner grovt åsidosatt sina skyldigheter, få kompensation. Vi skulle också kunna kompensera alla de personer som fallit offer för saker som terrorism, och deras anhöriga skulle åtminstone få lite upprättelse. Verklig kompensation. I ett liv som präglas av sorg, ett liv som aldrig mer blir som det var, kan pengar köpa trygghet, en paus från vardagen och från påminnelser om det hemska som har inträffat.

Pengarna skulle göra oändligt mycket mer nytta och vi skulle effektivt strypa ett pågående skatteslöseri. Det är dags att säga adjö till Arvsfonden och låta de dödas pengar göra gott på riktigt.


Av Rebecca Weidmo Uvell 

Borgerlig opinionsbildare och författare