Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arvsfonden ger inte stöd till terrorister

Vi har de senaste åren förstärkt vår kontroll och uppföljning, skriver Håkan Ceder, ordförande för Arvsfondsdelegationen.
Rebecca Weidmo Uvell föreslog i sin debattartikel att Arvsfondens medel ska gå till bland annat terroroffer – i stället för till projekt som hon anser är meningslösa.

Rebecca Weidmo Uvell riktade i går skarp kritik mot Allmänna arvsfonden. Nu svarar arvsfondsdelegationens ordförande Håkan Ceder: 

"Arvsfonden kommer aldrig att ge stöd till terrorism eller meningslösa projekt."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ARVSFONDEN. Allmänna arvsfonden grundades 1928 av Sveriges riksdag och ska främja verksamhet av ideell karaktär till förmån för barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Pengarna ska gå till nyskapande och utvecklande verksamhet. Erfarna forskare anlitas löpande för att utvärdera verksamheten.

Statskontoret överlämnade i november 2017 en analys av Arvsfondsdelegationen till regeringen. Jag tycker att Statskontoret gjorde en bra analys och presenterade ett antal slutsatser och rekommendationer som är väl värda att ta till sig. Som ordförande blev jag faktiskt stolt över den samlade bedömning som presenterades i rapporten:

"Delegationens huvudsakliga uppgift är att fatta beslut om att fördela medel och att kvalitetsgranska underlagen till dessa beslut. Statskontoret bedömer att delegationen utför denna uppgift väl. Delegationen arbetar utifrån de kriterier den har att förhålla sig till för att fördela medel och kontrollerna av medelsfördelningen fungerar bra."


LÄS MER: Malin Siwe: Dags att lägga ner Allmänna Arvsfonden 


Allvarliga brister hos en halv procent

Arvsfonden finansierar drygt 600 projekt varje år. Vid uppföljning och kontroll av projekten konstateras årligen allvarligare brister i en halv procent av projekten och dessa ärenden överlämnas till Kammarkollegiet för åtgärd. Vi har de senaste åren förstärkt vår kontroll och uppföljning för att förbättra verksamheten ytterligare.

Arvsfonden kommer aldrig att ge stöd till organisationer som har våldsbejakande, kvinnoförtryckande eller odemokratiska polariserande agendor. Och givetvis aldrig till terrorism eller meningslösa projekt.


Av Håkan Ceder

Ordförande för Arvsfondsdelegationen