Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arnholm och Ullenhag glömmer halva barnaskaran

Det är utmärkt att Arnholm och Ullenhag vill ta krafttag mot hederskulturen och den omänskliga könsstympningen av flickor, Efter avslöjandet om 60 omskurna flickor i Norrköping är det dags att tydligt markera nolltolerans, skriver Christer Sturmark.

Det är utmärkt att Arnholm och Ullenhag vill ta krafttag mot hederskulturen och den omänskliga könsstympningen av flickor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter avslöjandet om 60 omskurna flickor i Norrköping är det dags att tydligt markera nolltolerans.

Nyamko Sabuni föreslog för några år sedan en obligatorisk gynundersökning av flickor inom skolhälsovården. Från debattens kulturrelativistiska falang fick hon kraftig kritik, men utvecklingen visar att hon hade rätt.

Det finns ingen anledning att beröva unga flickor den undersökning som länge varit en självklarhet för pojkar. Därför bör Sabunis lagförslag snarast genomföras.

Det vore också på sin plats att även skydda pojkar från onödiga kirurgiska ingrepp. Ullenhag har hittills svarat undvikande på kravet om en samtyckeslag för manlig omskärelse: "Jag har aldrig träffat någon vuxen man som upplevt omskärelsen som ett övergrepp. [...] Om vi förbjuder det måste vi också ta upp frågan om det kristna barndopet" (SvD 25/1).

Att låta frågan påverkas av huruvida Ullenhag träffat drabbade eller inte är förstås orimligt, och jämförelsen med att genom dopet bli blöt om huvudet är snarast respektlös. Om Sverige verkligen ska stå upp för mänskliga rättigheter måste även manlig omskärelse diskuteras på allvar.

Att hänvisa till att kvinnlig omskärelse är ett värre ingrepp håller inte. Den mildaste formen, så kallad "prickning", är ett lindrigare ingrepp än manlig omskärelse. Ändå är även prickning förbjuden i Sverige. Lagen är inkonsekvent och orimlig.

Det är dags att diskutera en lagstiftning som skyddar alla barn från omskärelse. Humanisterna har länge efterfrågat detta, och den linjen har fått stöd av både Läkarförbundet, Vårdförbundet och barnombudsmannen.

Arnholm och Ullenhag, tack för ert initiativ, men glöm inte bort halva barnaskaran.


CHRISTER STURMARK,

Ordförande i Humanisterna