Arne Jernelöv: "Vi får se vem som får rätt till slut"

Publicerad
Uppdaterad
När det gäller kvinnors ställning i samhället och skriften "Amazonia - den framtida värld där kvinnor styr" är Lena Sommestad och jag överens om två saker: Att den stadigt förbättrats och att detta är bra. När det gäller framtiden har vi skilda uppfattningar.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Jag tror att denna utveckling har en sådan styrka och bredd att den kommer att fortsätta och leda till en situation där kvinnor och deras synsätt dominerar samhället, medan hon tror att vi i Sverige sedan 1970-talet nått en ny jämvikt och att vi utan nya genomgripande politiska beslut blir kvar i detta läge och att andra kvinnor i andra länder får vara tacksamma om de kommer ens dit vi är.

"En ny jämvikt har etablerats", skriver hon, "där kvinnor jobbar deltid på en starkt könsuppdelad arbetsmarknad."
I USA förvärvsarbetar nu fler kvinnor än män och kvinnor under 30 tjänar mer än sina manliga kollegor. Detsamma gäller i många europeiska storstäder bland annat London och torde snart komma till Sverige.

Sommestad kallar min analys förenklad och bristfällig. Jag hoppas och tror att jag identifierat de väsentligaste faktorerna som möjliggjort de framsteg som kvinnor hittills gjort och som leder mot Amazonia. Vem av som får rätt får vi veta vad det lider. När det gäller framtidsstudier får vi ju alla facit med tiden.

Arne Jernelöv är professor och miljöforskare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag