Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arktis står i vägen för seriös klimatpolitik

Carl Bildt borde markera att oljeborrning i Arktis ska stoppas, skriver skribenten.Foto: Christian Örnberg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag startar Moderaternas Sverigemöte där partiets arbetsgrupp presenterar förslag på en ny moderat klimatpolitik. Några av förslagen som arbetsgruppen lägger fram är steg i rätt rikting, till exempel förslaget att fasa ut subventioner till fossila bränslen. Det är också positivt att Moderaterna vill att Sverige ska vara ett föregångsland vad gäller klimatsmart utveckling samt drivande internationellt.

Enligt Internationella Energiorganet, IEA, kan endast en tredjedel av världens bevisade fossila reserver användas om vi ska klara av att begränsa den globala uppvärmningen till maximalt två grader (World Energy Outlook 2012). Politiken måste därför vara inriktad på att ställa om till ett helt förnybart energisystem och att förhindra ny utvinning av fossil energi.

Ändå säger Moderaterna i dag ja till ny oljeborrning i vårt närområde, Arktis. I takt med att isarna smälter pågår det en om- fattande kapprustning där oljebolag vill pumpa upp mer olja i Arktis. Det är helt oförenligt att förespråka en ambitiös klimatpolitik internationellt och samtidigt acceptera ny oljeborrning i en av världens mest känsliga miljöer.

Sverige är fram till 15 maj ordförande i Arktiska rådet. Men med Carl Bildt som ordförande har kritiken mot oljeborrning i regionen uteblivit.

Vi uppmanar Moderaterna att för klimatets skull tänka om sin politik. Fredrik Reinfeldt, kliv in och styr upp så att Sverige agerar ansvarsfullt i Arktiska rådet. Säg nej till ny oljeborrning i Arktis.

 

Annika Jacobson

Chef för Greenpeace i Sverige