Johan Norberg reser runt i Sydamerika, det här är hans rese­berättelse.
Johan Norberg reser runt i Sydamerika, det här är hans rese­berättelse.

"Argentina går mot katastrof"

Publicerad

BUENOS AIRES. Vår buss från Mendoza är inställd. Det mesta annat står också still. Hela Argentina strejkar. Även fackföreningarna, president Christina Fernández stöttepelare, har tröttnat på henne. Hon börjar kanske bli van.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Två veckor tidigare protesterade hundratusentals genom att slå på kastruller.

Ekonomhistorikern Mauricio Rojas utkom just med en ny bok om Argentina. Man uppdaterar historien med sorglig lätthet, berättar han, för mönstret går igen. Populistiska ledare lovar att ge allt till alla, men snart tar pengarna slut och ekonomin kollapsar. Och så börjar det om.

Argentina hämtade sig snabbt efter krisen 2001. Fernández och företrädaren, maken Néstor Kirchner, drog nytta av att strunta i skulderna, av en väldig devalvering och ökande priser på jordbruksexporten. Men de gjorde snabbt av med pengarna på sig själva, vänner och särintressena. Då tryckte de mer.

Nu skenar priserna och skatterna. Officiellt är inflationen under 10 procent, men utländska tidningar har slutat publicera den falska siffran. Minst 25 procent, säger en lokal ekonom. Priskontroller på el och vatten gör att bolagen inte har råd att underhålla infrastrukturen. En Buenos Airesbo kan fastna i tunnelbanan i timmar när strömmen går. Vi går mot katastrof, säger flera småföretagare jag träffar.

Många grannländer har valt reformer och långsiktighet. Men att Argentina för hundra år sedan var ett av världens rikaste länder är en stående påminnelse om det Latinamerika de andra lämnar bakom sig.

 

Johan Norberg

Johan Norberg är författare och idéhistoriker på resa i Sydamerika. Detta är den andra delen av tre av hans reseberättelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag