Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arga Morgan borde ta itu med hedersvåldet i stället

Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Trots att S och MP är inne på sitt femte år i regeringsställning, kan vi konstatera att frågan om hedersförtryck inte verkar hanteras med någon större skyndsamhet. Det är uppenbart att detta är känsligt inom socialdemokratin, skriver Johan Forssell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | HEDERSFÖRTRYCK. Under devisen anfall är bästa försvar ondgör sig Morgan Johansson över att jag lyft frågan om Socialdemokraternas oförmåga att ta krafttag mot hedersrelaterat förtryck i Sverige. 

Men trots alla invektiv ekar justitieministerns ord mycket tomt. Ingenstans bemöter han faktumet att han och socialdemokraterna för bara tre månader sedan tydligt beskrev sin tidsplan i Januariöverenskommelsen (JÖK). Där framgår: ”Brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering och det ska införas en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. (Utredning 2019-2020. Ny lagstiftning från 1 januari 2022).”

Finns det annat i JÖK:en ni inte berättat?

Om Morgan Johansson plötsligt menar att detta inte längre gäller, uppstår flera frågor. Varför skrev ni denna tidsplan för bara tre månader sedan? Vad är det som har förändrats på så kort tid? Finns det andra saker i JÖK:en som också upphört att gälla? Det borde allmänheten i sådant fall få veta.  

Tidigare har kända S-profiler som Nalin Pekgul och Carina Hägg mött intern kritik efter att ha pekat på problemen.

Det är uppenbart att frågan om hedersrelaterat förtryck är känslig inom socialdemokratin. Nyligen tvingades Ann-Sofie Hermansson bort från sin position inom partiets Göteborgsdistrikt. Tidigare har kända S-profiler som Nalin Pekgul och Carina Hägg mött intern kritik efter att ha pekat på problemen med hederskultur och extremism. 

Kanske är det förklaringen till att S-regeringen inte orkat ta frågorna på tillräckligt allvar. För trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu är inne på sitt femte år i regeringsställning, kan vi konstatera att frågan inte verkar hanteras med någon större skyndsamhet.

Vi kan inte längre passivt titta på

Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Ingen människa, oavsett kön eller härkomst, ska få sin frihet beskuren av närmast medeltida normer. Hela samhället måste markera med betydligt större kraft att vi inte passivt tittar på när allt fler vittnar om hur hedersnormer får fäste. Det är därför skärpt lagstiftning är så centralt, liksom för att ge brottsoffren upprättelse för vad de utsatts för.

Morgan Johansson använder sin ilska till att skälla på den som pekar på Socialdemokraternas oförmåga att prioritera det här viktiga arbetet. Det hade varit bättre om han i stället använt den till att ta krafttag mot det växande hedersförtrycket i Sverige. Det verkar dock alltjämt få vänta.

 

Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)