Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Årets julklapp vill bara få dig att känna skam

Årets julklapp är mobillådan. Blir du sugen?Foto: Anders Wiklund/TT
Katarina Hamnholm, trendanalytiker på Telenor.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Årets julklapp 2019 är mobillådan, som enligt motiveringen ska få svenska folket att lägga ifrån sig mobilen. Men det är så klart inte något som förväntas ligga under miljoner av svenska julgranar – utan en symbol för det dåliga samvete vi förväntas känna.

Det är dags att vi krossar gamla förlegade myter om skärmtiden, skriver Telenors trendanalytiker Katarina Hamnholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Mobillådan är en effektiv illustration på hur 2019 blev det mest teknikängsliga året hittills. Skärmtidskritiken har kommit från allt emellan rekommendationer från globala institutioner till böcker om hur man ska minska sin mobilanvändning.

Det är uppenbart att det mesta som överkonsumeras kan vara dåligt, inte minst om det tar tid från saker som sömn och socialt umgänge. Så är det även med tid med mobilen. Frågan om förhållandet till sin mobil är något som många måste lära sig att hantera. Vi lägger i snitt 3,5 timmar på våra mobiler varje dag. Om man multiplicerar det med vår genomsnittliga livslängd så innebär det att vi använder mobilen i totalt 12 år under vår livstid. 

Frågan ryms inte i en mobillåda

Det är en fråga som är för stor för att få rum i en mobillåda. Vi löser inte våra problem genom att blunda för dem, utan genom att lära oss hantera dem. Diskussionen borde inte handla om tiden med skärmen, utan vad vi gör med den.

En extrem överkonsumtion kan så klart vara dåligt. Men skärmkritiken får i dag många att skämmas över något som de förmodligen inte behöver skämmas för.

Skärmtid tenderar att klumpas ihop till en grå massa, som inte tar hänsyn till vad vi får ut av den. Skärmarna kan nämligen fungera som ett verktyg både för fysisk och social verksamhet. För många är mobilen ett verktyg för kvalitetstid, som hjälper oss att umgås med familjen eller läsa en bok. Telenor har bland annat genomfört en studie som visar att skärmtiden för oss närmare i våra sociala relationer. Skärmarna har till exempel gett den äldre generationen helt nya förutsättningar att hålla kontakt med exempelvis barn och barnbarn.

Mobiler gör oss mer sociala

Våra egna studier visar också att våra mobiler gör oss mer sociala. Och Statistiska centralbyrån slog häromåret fast att barn som har mycket skärmtid motionerar lika mycket som barn som har lite skärmtid. 

Men vi människor är ändå generellt rädda för förändring. Därför ser vi lätt det nya som ett hot. Det gäller inte minst ny teknik. När videon kom målades den nya tekniken snabbt upp som något destruktivt. Ett antal år senare kom tv-spelen med samma debatt om hot och faror. Och nu hör vi samma visa kring vårt mobilanvändande. 

En extrem överkonsumtion kan så klart vara dåligt. Men skärmkritiken får i dag många att skämmas över något som de förmodligen inte behöver skämmas för. 

Förlegade myter

Därför är det viktigt att vi krossar gamla förlegade myter och skapar en debatt som utgår från fakta och fokuserar på det som är väsentligt.  Skärmtiden är i dag helt oumbärlig för de flesta. Vi håller kontakt med familj och vänner, lär oss nya saker, löser problem, söker nytt jobb och ny partner. Det är inget vi ska gå runt och vara rädda för. 

Skärmtidsdebatten borde inte handla om tiden i sig, utan hur vi använder den. Först då kan vi bejaka fördelarna samtidigt som vi belyser det som är verkliga problem. Och de ryms inte i en låda.

 

Av Katarina Hamnholm

Trendanalytiker Telenor

”Dags att lägga ned Årets julklapp – ett skämt”