Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Arbetslinjens ekvation har funktionella brister

Annie Lööf menar att regeringen måste fokusera mer på att stimulera företagens efterfrågan på arbetskraft.
Foto: Tomas Leprince

Reformera Sveriges rigida arbets­rätt och stärk arbets­löshets­­försäkringen, skriver centerpartiledaren Annie Lööf.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det råder inga tvivel om att regeringens jobbpolitik har varit framgångsrik. Lägre inkomstskatter, regelförenklingar för företag och reformerade socialförsäkringar har lett till ökad sysselsättning trots den ekonomiska krisen.

Samtidigt är det uppenbart att vi fortfarande har en bit kvar till de mest framgångsrika länderna som Danmark och Nederländerna. För utsatta grupper som unga, funktionsnedsatta och invandrare har i princip inget hänt sedan allians­regeringen kom till makten. Det kan vi i Centerpartiet inte acceptera. För oss är det självklart att Sverige måste kunna erbjuda alla människor möjligheten att jobba och försörja sig själva.

Regeringens jobbpolitik behöver därför utvecklas. Framtidens arbetslinje måste i större utsträckning bygga på lägre trösklar in på arbetsmarknaden, ökad trygghet vid uppsägning, förbättrad matchning och bättre möjligheter för företag att växa och anställa.

Hittills har jobbpolitiken i stor utsträckning byggt på att skapa trygghet genom en rigid arbetsrätt och uppmuntra flexibilitet genom en kärvare arbetslöshetsförsäkring. Både teoretisk forskning och praktisk erfarenhet visar dock att denna politik har begränsningar i form av inlåsningseffekter för äldre och erfarna -  och trösklar för oerfarna och yngre.

I en studie från Nordiska Rådet framgår att rörligheten på arbetsmarknaden i Sverige bara är omkring hälften så stor som i Danmark. Detta leder till att många äldre, välutbildade och erfarna stannar kvar på arbetsplatser som de inte trivs på. Enligt siffror från Svenskt Näringsliv vantrivs upp till en miljon svenskar med sina nuvarande arbetsuppgifter och/eller kollegor. Själv­fallet bidrar detta till psykisk ohälsa.

Samtidigt leder den låga rörligheten på arbetsmarknaden till att det blir färre öppningar för yngre, invandrare och nyut­examinerade. Eftersom dessa ofta är först in är de på grund av turordningsreglerna också ofta först ut. OECD har i sin senaste Sverigerapport, återigen, visat att den strikta arbetsrätten leder till en sämre fungerande arbetsmarknad och att detta framför allt drabbar människor som står utanför arbetsmarknaden.

För att komma till rätta med sådana trösklar och inlåsningseffekter vill Centerpartiet vända på steken och istället öka flexibiliteten genom att modernisera arbetsrätten och stärka tryggheten genom att reformera arbetslöshetsförsäkringen.

Om företagen i större utsträckning får utgå från kompetens än tid vid uppsägningar så ökar viljan att byta jobb samtidigt som trösklarna in på arbetsmarknaden minskar. Om  ­ ersättningen i a- ­ kassan höjs under den första tiden blir det mindre otryggt och lättare att ställa om för dem som sägs upp.

Samtidigt måste matchningen förbättras så att det bli lättare för arbetsgivare och arbetstagare att finna ­varandra. I dag har vi hög arbetslöshet i vissa yrken och delar av landet samtidigt som det råder brist i andra regioner och professioner. Både företag och jobbsökande uppger att de är missnöjda med den statliga arbetsförmedlingen. Statistik visar att arbetsförmedlingen endast förmedlar en bråkdel av de totala jobben.

Ett konkret sätt att förbättra matchningen är att skapa konkurrens mellan förmedlingstjänster. Vi vill därför göra om Arbetsförmedlingen till en ren myndighet och införa en jobbpeng som betalas ut till den fristående arbetsförmedling som den arbetssökande själv väljer och som faktiskt förmedlar jobb. På så vis kan vi också få fler arbetsförmedlingar som specialiserar sig på de behov som finns hos olika grupper som långtidsarbetslösa, nyutexaminerade och ungdomar.

Regeringen måste fokusera mer på att stimulera företagens efterfrågan på arbetskraft. Hittills har vi gjort det mer lönsamt att jobba genom stora skattesänkningar på arbetsinkomster. Det har gett positiv effekt. Men framöver måste vi också göra det mer lönsamt att anställa och driva företag genom att sänka arbetsgivaravgifter och skatter på företagande.

För oss är arbetslinjen och företagarlinjen två sidor av samma mynt. Utan fler och  ­ växande företag får vi inga nya jobb.

Regeringen måste våga göra mer. Framtidens arbetslinje kräver reformer. Och politiker som har mod att ta kontroversiella beslut.

Annie Lööf
partiledare för Centerpartiet