Foto: Tommy Pedersen
 Foto: Tommy Pedersen

Arbetslinjen måste även gälla politiker

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Arbetslinjen är en succé! Tack vare bättre företagsklimat och lägre skatt på arbete ser vi nu att företagen vill anställa fler och att fler kan lämna utanförskapet. Bara i år räknar Arbetsförmedlingen med att ytterligare 107 000 personer får arbete. Detta bådar gott för framtiden. Med fler som jobbar förbättras de en-skildas ekonomi samtidigt som staten får större skatteintäkter. På så vis kan vi både öka tillväxten och trygga välfärden.
För oss i Centerpartiet är det viktigt att arbetslinjen genomsyrar hela samhället.
Den måste gälla inkomsttagare med låga såväl som höga inkomster. ­Sverige gynnas av att människor ägnar sig åt värdeskapande aktivitet på sjukhus och fabriker, restauranger och kontor. Jag anser därför att det sänder ut mycket underliga signaler när riksdagen har en inkomstgaranti som innebär att ­somliga ledamöter kan kvittera ut 45 000 ­kronor i månaden från det att de lämnar sina uppdrag tills dess att de går i pension.
Det är orimligt att vi som verkar för att ställa om trygghetssystemen från bidragsfällor till omställnings försäkringar själva omfattas av en inkomstgaranti som uppmuntrar till passivitet och bidragsberoende.
Ledamöterna i ­riksdagen har fått folkets ­förtroende att stifta lag i ­landets ­högsta politiska fr-­samling. I sin roll måste de sätta sig in i ­komplicerade ­frågor och bygga omfattande nätverk. Detta talar för att riksdagsämbetet måste ses som en ­fantastisk merit. När det gäller många typer av jobb och uppdrag borde det ­rimligen vara lättare att få in en fot för den som har suttit i riksdagen än för den som inte har gjort det. Dessutom har ju ­nästan alla tidigare ­erfarenheter och ­utbildningar som man borde kunna gå tillbaka till. I riksdagen ­sitter ­exempelvis läkare, konduktörer och industriarbetare. Mycket lite talar för att några år i riksdagen skulle göra det svårt för dem att komma tillbaks.
Borde det inte i själva verket vara ­ lättare att få ett bra jobb efter ­ avslutat ­ förtroendeuppdrag i landets ­ högsta beslutande instans?
Säkerligen finns det många myndigheter, organisationer och företag som sätter värde på den kompetensen - om nu inte ledamoten vill eller kan gå tillbaka till sitt "vanliga" jobb som ­ekonom eller sjuksköterska. I ­jämförelse med våra grannländer sticker det svenska systemet ut. I både Norge och Finland upphör arvodet i princip när man lämnar parlamentet. Däremot finns det möjlighet att få tidigare pensionsutbetalningar för de tidigare ledamöter som uppfyller kraven och har behov. I Danmark har före detta ledamöter rätt till grundarvode mellan 12 och 24 månader.
Jag anser att det svenska systemet bör göras om. Eftersom det inte finns någon uppsägningstid och anställningsskydd är det rimligt att vi har någon form av omställningsförsäkring för dem som lämnar riksdagen. Vissa blir ju hux flux av med allting på valnatten. I dag får den som varit ledamot i minst sex år inkomstgaranti på 80 procent i två år om ledamoten är under 40 år, i fem år om ledamoten är mellan 40 och 50 år och fram till 65 år om ledamoten uppnått 50 års ålder. Inkomstgarantin bör gälla en kortare tid med en tydlig avtrappning för alla i syfte att uppmuntra arbete.
Under förra mandat perioden infördes dessutom ett system med speciella jobbcoacher för att hjälpa tidigare riksdagsledamöter tillbaka till arbets livet. Om skattebetalarna nu ska behöva lägga pengar på att hjälpa människor med de allra bästa förutsättningarna att komma tillbaka i jobb så är det ju samtidigt rimligt att de slipper betala inkomstgaranti till pensionsåldern för att dessa människor inte ska arbeta.
Vår grundläggande uppfattning är att alla kan och att alla behövs. Det innebär att arbetslinjen även måste gälla tidigare riksdagsledamöter från alliansen och oppositionen.

Annie Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag