Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Arbetsförmedlingen slukar jobbchanser

Sverige behöver fler jobb istället för mer arbetsförmedling - Använd pengarna till välfärdsjobb eller sänkta skatter, skriver Roger Akelius. Foto: Magnus Jönsson

Sverige behöver fler jobb istället för mer arbetsförmedling - Använd pengarna till välfärdsjobb eller sänkta skatter, skriver Roger Akelius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Efter Fredrik Reinfeldts valtal om att svenskarna ska öppna sina hjärtan har mycket av valrörelsen kretsat kring om det är rätt eller fel att ställa kostnaderna för flyktingar mot kostnaderna för välfärd.

Begreppet ekonomi kommer från grekiskan och betyder just hushållning av begränsade resurser.

Däremot är det viktigt att inte jämföra äpplen med päron.

Tyvärr har den ekonomiskt tyngsta frågan helt försvunnit i den stora välfärdsdebatten:

Jobbslukarmyndigheten Arbetsförmedlingen.

 

Jag tror på en demokrati som bryter ned politiken och medborgarnas beslut till konkreta val i viktiga sakfrågor.

Att jämföra nyttan med en utgiftspost, som ska generera tillväxt och välfärd, med en annan med samma syfte är ju precis vad en valrörelse borde handla om.

 

Fundera själv på vilket alternativ du skulle välja om du hade 80 miljarder per år att fördela under nästa mandatperiod.

 

1. Jag vill ha kvar nuvarande Arbetsförmedlingen precis som den är.

2. Jag vill att samhället ska anställa 400 000 ytterligare lärare, sjuksköterskor och poliser.

3. Jag vill sänka skatten per löntagare med 20 000 kronor per år.

 

Arbetsförmedling inklusive flumterapi kostar svindlande 80 miljarder per år – alltså åttio tusen miljoner. Det är mer än det kostar att driva Volvo eller att årligen bygga hundratusen nya lägenheter.

Nettokostnaden efter skatter för vår arbetsförmedling motsvarar 400 000 anställningar av människor som bär det svenska samhället: sjuksköterskor, lärare, vårdpersonal, poliser.

 

Med tio elever per lärare får vi Europas bästa skola. Med 100 000 nya sjuksköterskor inom vård och omsorg, behöver inte politikernas ambitioner stanna vid storstilade löften vård och omsorg var fjärde år.

Du som löntagare betalar alltså 20 000 kronor i skatt enbart för att hålla igång Arbetsförmedlingen.

 

Själv tror jag att det bästa för Sverige vore att använda Arbetsförmedlingens pengar till att sänka arbetsgivaravgiften med 20 000 kronor per anställd. Arbetsgivaravgift liknar anställningsböter. Ge Sverige möjlighet att konkurrera, att bygga betydligt billigare, att renovera miljonprogrammet och samtidigt justera andra politiska misstag.

Behovet av Rot och Rut försvinner, vilket sänker skatten med ytterligare 4 000 kronor per löntagare och en miljon blanketter försvinner.

En arbetsförmedling fungerar som en dejtingfirma. Varje arbete som verkligen förmedlats av Arbetsförmedlingen kostar ofantliga 400 000 kronor - minst. Den verkliga siffran är skamligt hemlig. Arbetsförmedlingen presenterar istället alla nya arbeten dividerat med personalkostnaden på en avdelning. Helt vilseledande.

 

Socialdemokraterna vill dubblera restaurangmoms och arbetsgivaravgiften för unga upp till 25 år. Socialdemokraterna vill därmed föra över 20 miljarder från entreprenörer till verksamhet som styrs av politiker. Stefan Löfven och Magdalena Andersson gör sig härmed till exempel för när ideologin blir starkare än sunt förnuft. Trots att de är säkert är smärtsamt medvetna om att resultatet kommer att bli tusentals arbetslösa ungdomar. Socialdemokraterna lovar att ge Arbetsförmedlingen ytterligare flera miljarder, bland annat till att starta flumutbildning för 35 000 personer.

 

Om en anställd på Arbetsförmedlingen inte klarar att skaffa jobb åt sig själv, borde han ändå avskedas. Den fria marknaden löser uppgiften med nätet, nya sökmotorer, uthyrningen av arbetskraft via bemanningsföretag, varvid företag kan testa under ett halvår innan det blir fast anställning.

Det mesta av övrig verksamhet försvinner med en lag som för vissa kategorier ger noll kronor i arbetsgivaravgift, sakta ökande.

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör Mikael Sjöberg har tvåårig utbildning på fordonslinjen och har sedan gjort politisk och facklig karriär. Han är också kusin med Göran Persson. Det är varken något fel med studenter från fordonslinjen eller att vara kusin med en gammal statsminister för den delen. Problemet är politiker som chefar över verksamheter. De klarar inte ens av att avveckla. De vill lösa allt med att kräva, inte tjäna, mer pengar. Politik är att lova. Företagande är att räkna.

Varje politiker kan argumentera att jag har fel. Men ska man bedöma en politiker efter vad denne sol-och-lovar, eller vad han redan uträttat.

Arbetslöshet är oerhört skadligt för individen och för samhället. Lösningen är inte mer förmedling, utan fler arbeten.

 

Det är sorgligt att inte ett enda parti vågat göra politik av denna självklarhet.

 

Arbetsförmedlingen skapar inte arbete. Om något inte behövs, så lägg ner.

 

ROGER AKELIUS

, är entreprenör och filantrop och grundare till Akelius Fastigheter. Han donerade nyligen 100 miljoner till SOS Barnbyar för att hjälpa barnen i Gaza.