Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska skjutningarna i Stockholm stoppas

Den 4 november sköts två unga män ner i Hagsätra i södra Stockholm.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Den 12 november sköts två unga män ihjäl i en bil i Hallonbergen, nordväst om Stockholm. Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT
Anna König Jerlmyr (M) är finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Peter Knutson
Jan Jönsson (L) är socialborgarråd i Stockholms stad.Foto: Ola Hedin

Skjutningarna i befinner sig nu på en exceptionellt hög och alarmerande nivå.

För första gången kommer Stockholm att ta fram en strategi för hur staden och andra aktörer gemensamt kan minska risken för att unga dras in i kriminalitet, skriver nya finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och Jan Jönsson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. I oktober sköts en oskyldig 22-årig lärarstudent till döds strax utanför Stockholm. Han misstogs för att vara någon annan. Det är en tragedi och våra tankar går till hans familj. Skjutvapenvåldet drabbar förstås de närmast sörjande hårdast, men också alla i närsamhället när invånarna oroar sig för sin säkerhet, inte vågar gå ut, och när otryggheten driver de som kan till att flytta. Så ska det inte vara.

Forskning visar att Sverige har en hög förekomst av skjutningar ur ett internationellt perspektiv. I Stockholm befinner vi oss fortfarande på en exceptionellt hög och alarmerande nivå. Narkotikahandeln är enligt polisen en starkt pådrivande faktor bakom skjutvåldet, en mörk ekonomi där barn och unga numera hänsynslöst dras in. Samtidigt har det i kriminella kretsar växt fram en mentalitet där även tillsynes bagatellartade oförrätter utlöser hämnd med dödlig utgång.

Lärarstudenten Shayan Gaff, 22, sköts i slutet av oktober ihjäl i Segeltorp. Polisen misstänker att mördaren tog fel person.

 

LÄS MER: Den snällaste av alla – varför mördades Shayan? 

 

Kommande regering måste ge kampen mot gängen högsta prioritet. Polisen måste få resurser att arbeta uthålligt och metodiskt för att stoppa kriminella med högt våldskapital.

Den grönblå majoriteten skärper insatserna

Men ett framgångsrikt trygghetsarbete kräver att flera aktörer gör gemensam sak, det visar till exempel New Yorks exempel. På kommunal nivå måste vi göra vad vi kan för att öka tryggheten och förhindra att fler dras in i kriminalitet. Därför skärper vi i den nya grönblå majoriteten i Stockholm nu de insatser som staden gör för en starkare socialtjänst och ett tryggare Stockholm.

För första gången någonsin kommer Stockholm att ta fram en strategi för hur staden och andra aktörer gemensamt kan minska risken för att ungdomar och unga vuxna dras in i kriminalitet. Vi vet att yngre barn i utsatta miljöer riskerar att värvas till kriminella organisationer som narkotika- och vapenkurirer, så att de äldre i brottshierarkin kan undgå straff. Barn som påträffas med skjutvapen ska därför alltid omhändertas av socialtjänsten och familjen erbjudas skydd. När ett barn anhålls ska socialtjänsten närvara vid polisens förhör för att snabbt kunna fatta beslut om insatser när anhållandet hävs.

 

LÄS MER: Alliansens talespersoner: Så kan nästa regering knäcka gängens makt 

 

88 miljoner till unga i riskzonen

Skola, socialtjänst, polis, föräldrar och positiva krafter i civilsamhället behöver jobba med operativ samverkan, både för att förebygga unga människors inträde i brottslighet, så väl som för att rädda de som befinner sig i riskzon för att dras in. Skolornas våldsförebyggande arbete med metoden MVP behöver byggas ut och unga som begår brott ska inom 48 timmar kallas på allvarssamtal med socialtjänst och polis. Vi investerar nu 88 miljoner kronor i budgeten för nästa år på att skapa bättre, mer stabila förutsättningar för socialtjänsten att hjälpa unga som är i riskzon – socialtjänsten ska inte behöva prioritera mellan olika unga och insatser ska inte behöva dröja när de behövs.

 

LÄS MER: Löfven, vad hade hänt om offren i Rinkeby hette Erik? 

 

Vi permanentar också de sociala insatsgrupperna, som vänder sig till ungdomar och unga vuxna som antingen är på väg in i ett kriminellt liv eller försöker lämna ett, och bygger ut stadens avhopparprogram. Forskning visar att rätt utformade är avhopparprogram ett effektivt verktyg för att knäcka gängen. Lämnar man sitt gäng ska det ske på ett säkert sätt och med en färdig plan för ett nytt liv. 

De öppna drogscenerna ska bort

Polisens tryck mot de öppna drogscener som finns i staden behöver bli starkare. Forskning visar att våldet minskar om droghandeln tvingas flytta på sig. Med flera kommunala ordningsvakter och fler övervakningskameror avser vi att göra det vi kan för att störa ut och flytta på de droghandlare som vågar visa sig öppet i Stockholm. 

Vi vill ha ett Stockholm där människor kan känna sig trygga i sin stad, och där färre ungdomar får sina liv ödelagda av brottsligheten. De statliga satsningarna för ett tryggare Sverige måste förstärkas kraftigt, men vi i den nya grönblå majoriteten i Stockholm gör också vårt bästa för att stärka skyddsnäten och förbättra de lokala insatserna. Arbetet för ett tryggare Stockholm börjar nu. 

 

Av Anna König Jerlmyr (M)

Finansborgarråd i Stockholms stad 

Jan Jönsson (L)

Socialborgarråd i Stockholms stad