Jimmie Åkesson (SD) Foto: PATRIK C ÖSTERBERGJimmie Åkesson (SD) Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Jimmie Åkesson (SD) Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Per Ramhorn (SD) Foto: SVEN LINDWALLPer Ramhorn (SD) Foto: SVEN LINDWALL
Per Ramhorn (SD) Foto: SVEN LINDWALL
Nyligen avslöjade tidningen Sjukhusläkaren att personal- och vårdplatsbristen i den svenska sjukvården orsakar ett dödsfall i månaden, skriver Jimmie Åkesson (SD). Foto: ShutterstockNyligen avslöjade tidningen Sjukhusläkaren att personal- och vårdplatsbristen i den svenska sjukvården orsakar ett dödsfall i månaden, skriver Jimmie Åkesson (SD). Foto: Shutterstock
Nyligen avslöjade tidningen Sjukhusläkaren att personal- och vårdplatsbristen i den svenska sjukvården orsakar ett dödsfall i månaden, skriver Jimmie Åkesson (SD). Foto: Shutterstock

Är Wikström mer bekymrad över folkets sexvanor än sjukvårdens akuta läge?

Publicerad

Regeringens brist på handlingskraft har lett till att Sverige i nuläget har Europas längsta vårdköer, skriver Jimmie Åkesson (SD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I valrörelsen 2014 förklarade Stefan Löfvén att något håller på att gå sönder i Sverige. Det har nu gått mer än tre år sedan dess, och den negativa utvecklingen inom flera välfärdsområden fortsätter medan regeringen bara tittar på. Läget Sverige befinner sig i blir alltmer akut ju mer tiden går, och behovet av konkreta åtgärder kan inte betonas nog.

Sjukvården är ett område som svenska folket prioriterar högt och är villiga att betala en tämligen hög skatt för, så länge man kan garanteras en lättillgänglig sjukvård av hög kvalitet. Traditionellt sett har svensk sjukvård setts som ett föredöme i vår omvärld, men med anledning av tidigare regeringars oförmåga att ta itu med de kroniskt långa köerna och väntetiderna är detta tyvärr inte längre fallet. Denna brist på handlingskraft har lett till att Sverige i nuläget har Europas längsta vårdköer.

 

LÄS MER: Ta inte upp plats på akuten i onödan 

 

Enligt statistik från SKL är läget värre än någonsin för de som väntar på operation, då var fjärde patient som står i operationskön väntar längre än vårdgarantins 90 dagar. Den negativa utvecklingen visar sig även inom akutsjukvården, där allt färre akutsjukhus klarar väntetiden på max fyra timmar. Alarmerande nog ökar istället väntetiderna runtom i landet.

Även de yngsta och sköraste drabbas när bristen på intensivvårdsplatser för barn är akut i hela landet. Var fjärde av de platser som finns är stängda, vilket innebär att svårt sjuka barn istället måste transporteras till Oslo, Köpenhamn eller Helsingfors för att få vård.

Nyligen avslöjade tidningen Sjukhusläkaren att personal- och vårdplatsbristen i den svenska sjukvården orsakar ett dödsfall i månaden. Ett exempel är en patient som fick tio gånger för hög dos av läkemedel på grund av att personalen var stressad. I ett annat fall fick fel patient blodförtunnande medel, vilket ledde till att patienten dog.

 

LÄS MER: Utan invandrare skulle sjukvården braka samman 

 

I detta akuta läge som svensk sjukvård befinner sig i - där vårdpersonal och verksamhetschefer gång på gång larmar om att patientsäkerheten hotas på landets sjukhus - förutsätter man att regeringen och sjukvårdsminister Gabriel Wikström har detta som högsta prioritet på sin dagordning. Istället verkar sjukvårdsministern mer bekymrad över svenska folkets sexvanor, då han gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att göra en kartläggning av svenskarnas sexliv.

Politik är att prioritera, och det finns bevisligen en tydlig ovilja hos regeringen att ta tag i dessa tunga och för svenska folket viktiga frågor om hur vi får bukt med bristen på vårdplatser och de långa vårdköerna. Här är Gabriel Wikström svaret skyldig. 

Sverigedemokraterna kommer inte sitta passiva och se på medan krisen inom vården förvärras alltmer. Vi kommer därför satsa betydande resurser till sjukvården i vår nästa vårbudget, samt presentera konkreta förslag på åtgärder för att korta ner vårdköerna och lösa personalbristen.

Med anledning av den kris som svensk sjukvård befinner sig i har vi begärt att riksdagen ska kalla till en aktuell debatt om sjukvårdskrisen, och det är vår förhoppning att regeringen tar denna fråga på lika stort allvar som vi gör. För svenska folkets skull.

 

Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna

Per Ramhorn, talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor Sverigedemokraterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag