Är V fortfarande ett kommunistparti?

Vänsterpartiet vill visserligen inte längre införa diktatur i Sverige - men stöder uppenbarligen heller inte demokrati i Venezuela, skriver David Lega.
Foto: HENRIK JANSSON
David Lega är EU-parlamentariker för Kristdemokraterna.

Man kan diskutera huruvida Vänsterpartiet fortfarande är ett kommunistparti. Partiets agerande här och nu antyder att så kan vara fallet, skriver David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ingen vän av demokrati kan ha något som helst överseende med hur Vänsterpartiet förhåller sig till kommunistregimen i Venezuela. Det finns ingen gråskala gällande situationen. Det finns inga frågetecken kring vad som sker. Man kan inte tolka regimens agerande på olika sätt. 

Nej, Venezuela befinner sig i en djup kris: ekonomin har imploderat, vilket lett till utbredd undernäring och svält. Våldsbrottsligheten härjar okontrollerad. Sjukvården har kollapsat - många dör i sjukdomar som tidigare var lätta att bota. En sjättedel av landets befolkning, fem och en halv miljoner människor, har flytt landet. Det är den näst största flyktingkrisen i världen, efter den i Syrien.

Diktatorn bär ansvaret

Ansvarig för detta mänskliga lidande är diktatorn Nicolás Maduro - ensam och allena. Med järnhand styr han landet, utan minsta antydan till att vilja släppa taget. Detta trots att oppositionsledaren Juan Guaidó har erkänts som landets legitime ledare och interimspresident av ett femtiotal länder, däribland Sverige och USA. Som nationalförsamlingens talman leder Guaidó det enda legitima, demokratiska organet i Venezuela. Nationalförsamlingen från 2015 kom dock tyvärr att bli det sista fria uttrycket för det venezuelanska folkets vilja.

Därefter har inga fria val ägt rumt. Någon press- eller yttrandefrihet är det inte tal om. All makt är koncentrerad till presidenten och regeringen. Oppositionella förföljs, trakasseras, grips, torteras och ’försvinner’. De flesta övergrepp leder aldrig till åtal.

Vad sysslar Malin Björk med?

Mot denna bakgrund är det fullkomligt oförståeligt och oförsvarbart att Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk förra veckan röstade mot parlamentets resolution som fördömer situationen i Venezuela. I skarpa ordalag fördöms det olagliga och illegitima parlamentsvalet som anordnades den 6 december 2020. Valprocessen uppfyllde varken internationella minimumvillkor eller venezuelansk lagstiftning. 

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

De viktigaste paragraferna (1 och 2) i resolutionen förkastar det icke-demokratiska parlamentsvalet och betonar att utfallet inte företräder det venezuelanska folkets vilja. Man fastslår att Europaparlamentet – fram till dess att verkligt fria, trovärdiga, inkluderande, öppna och fullständigt demokratiska val hålls i Venezuela – kommer att fortsätta att betrakta nationalförsamlingen från 2015 som det enda legitima, demokratiska organet i Venezuela, och Juan Guaidó som landets legitime interimspresident. 

Hon röstar nej till demokrati

Paragraferna 1 och 2 röstades separat, på socialdemokraternas begäran, och i båda delvoteringarna röstade Malin Björk ”nej”. I mina ögon kan det bara betyda en enda sak: Nej till demokrati. 

Fruktansvärt, men dessvärre inte förvånande. Vänsterpartiet har gång efter annan anordnat evenemang för att försvara regimen i Venezuela. De har avslöjats slussa pengar till diktaturer och synts demonstrera med Stalinister och Nordkoreavänner. Partiet vill visserligen inte längre införa diktatur i Sverige – men stöder uppenbarligen heller inte demokrati i Venezuela. 

Fördömer hellre USA än diktatorer

När vänstern debatterar utrikespolitik så verkar det viktigare att utmåla USA och väst som skurkar, än att fördöma diktaturer och diktatorer. Som om USA:s sanktioner orsakat Venezuelas sönderfall. Nej, för det sönderfallet är kommunistregimen - genom sin vidriga människosyn - helt och hållet skyldig. Det hoppas jag att även Malin Björk är klok nog att inse. 


Av David Lega (KD)

Europaparlamentariker