Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är snöröjningen helt problemfri i Norrland?

Victoria da Silva,
Foto: Johanna Berglund.
Stockholm på onsdagen.
Foto: Elina Lagzda.

De gånger som det snöar rejält får stockholmarna minsann veta hur extremt dåliga de är på snöröjning. Men det finns faktiskt vissa skillnader mellan Kainulasjärvi och Stockholm, skriver Victoria da Silva.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Varje år brukar den komma. Snön. I alla fall till rätt många platser i Sverige. Stockholm brukar vara en av dessa platser. I alla fall säkert minst vartannat år. Längre norrut, låt oss säga norr om Gävle, vilket oftast benämns som Norrland, snöar det ofta på vintern. Jätteofta. Ganska mycket också. I Stockholm snöar det inte så jättemycket. Vissa vintrar inte alls. Men de gånger som det snöar rejält får stockholmarna minsann veta hur extremt dåliga de är på snöröjning. Vet de inte att de bor i ett land där det snöar? Och det finns ju faktiskt väderprognoser. Hur kan det gå så fel?

Jag skrev följande på Twitter:

”Anledningen till att det inte blir snökaos i Norrland:

Det går en buss varannan timme.

Alla känner nån med traktor.

Det bor 3 stycken där.”

En del norrlänningar blev arga. Men nu råkar jag själv komma från Piteå, så jag är ganska mycket norrlänning själv och vet precis hur det ligger till. Och alla som har någon känsla för realitet fattar naturligtvis att jag inte var helt allvarlig. Men det ligger något i det jag säger.


I Stockholm går det väldigt många bussar, tunnelbanor och tåg. Hela tiden. I princip dygnet runt. Det finns jättemånga gator. Det bor över en miljon människor här. Det är med andra ord en betydligt större utmaning än att snöröja i till exempel Umeå.

Men är snöröjningen helt problemfri i Norrland? Jag minns själv hur jag stressade på morgnarna i Piteå när det hade snöat. Det tar nämligen mer tid att plumsa fram två kilometer i snö. Det var inte ofta som det var skottat på gångbanorna och mindre vägar. Och nog händer det att folk halkar på sandade gator i Norrland, att det är snömodd i Sundsvall, att någon buss kör ner i diket i Arvidsjaur, att de 130 invånarna i Kainulasjärvi blir insnöade och även tåget har framkomlighetsproblem på grund av snön ibland. Så helt problemfritt är det faktiskt inte.

Och så finns det faktiskt vissa skillnader mellan Kainulasjärvi och Stockholm. Det blir tyvärr ingen riksnyhet att Kainulasjärviborna haft svårt att ta sig fram, för det berör helt enkelt för få människor.


Nog håller jag med om att det på många sätt kan bli bättre med snöröjningen i Stockholm och att folk inte borde köra bil med sommardäck på vintergator. Men min kusin som är uppväxt i Kalix och bor i Stockholm hade faktiskt inte fått tid för däckskifte förrän efter snöfallet.

Det kan hända även den bäste att man inte hade räknat med att det skulle snöa så här mycket i november, vilket det inte gjort på 111 år. Sen är då frågan om vi vill betala för att ha full beredskap för snöröjning i Stockholm sex månader om året när det kanske snöar ordentligt fem dagar? Förmodligen inte.

Kanske är det ett av få nöjen för norrlänningar, att gotta sig i Stockholmarnas dåliga snöröjning och så kommer jag här och förstör. Lustigt ändå med tanke på att minst halva Stockholm förmodligen består av just norrlänningar. Eller kanske handlar upprördheten mest om att väldigt mycket som händer i Stockholm blir riksnyhet. Men norrlänningar, vet ni vad, ni är inte sämre på något sätt, inte mindre värda, men vi är väldigt många som berörs på samma gång när något händer i Stockholm. Av praktiska skäl ligger många myndigheter och stora företag här och när det snöar väldigt mycket, då kan även ni och andra i Sverige påverkas.

En kombination av många människor på samma plats och flera ytor att ploga samtidigt är en svår ekvation. Men vet ni, norrlänningar är i alla fall bättre på att hjälpa varandra med snöröjningen. Det får vi minsann jobba på.


Victoria da Silva

 Journalist

FAKTA

Victoria da Silva

Journalist